Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Victorias nya utlandsresa – väcker tunga minnet

14 jun, 2023, 04:00 
Kronprinsessan Victoria

I morgon väntar VIP-besök på Svalbard – och minnet av den tuffaste veckan i hennes liv.

Annons
Prins Daniels ånger med mamma EwaBrand logo
Prins Daniels ånger med mamma Ewa

Det är tvära kast i kronprinsessan Victorias liv:

I morgon torsdag kliver hon ombord på isbrytaren Oden, som just nu befinner sig utanför Svalbard i Norra Ishavet.

Isbrytaren Oden under en expedition på Grönland 2009
Isbrytaren Oden får kungligt besök.

Victoria reser med utbildningsminister Mats Persson (L), och ska besöka den svenskledda forskningsexpeditionen som precis har återvänt efter sex veckor i Arktis.

Annons

Och då går det ju inte att undvika minnet av en annan kunglig klimatexpedition i polarområdet – för ganska exakt 14 år sedan:

Den som kronprinsessan Victoria befann sig på samma dag som prins Daniel genomgick sin sex timmar långa njurtransplantation.

Kronprinsessan Victoria på Grönland 2009 med kronprins Frederik och kronprins Haakon
Victoria på Grönland 2009, två dagar efter Daniels njurtransplantation.

Den gången reste Victoria med sina tronföljarkollegor Haakon och Frederik – och det blev oroliga dagar i Kangerlussuaq på Grönland.

– Haakon och Frederik berättade för mig att de hade varit Victorias stöd de där dagarna, säger Svensk Dams chefredaktör Johan T Lindwall som var på plats den gången.

Annons

Själv sa Victoria:

– Det känns väl lite sådär. Men jag kunde inte göra något hemma, jag skulle antagligen bara ha vankat av och an och varit väldigt orolig. Daniel har sin mamma med sig och det känns bra.

– Jag vet att han är i de bästa händer. Sen om jag fått välja så hade jag självklart tagit ett datum där det inte hade kolliderat. Men Daniels tillstånd var så att det inte kunde vänta längre. Så därför var det inte heller möjligt att skjuta upp operationen.

Prins Daniel tillbaka på sjukhuset 2019, den här gången för att lyfta donationsfrågan
Tio år senare: Prins Daniel tillbaka på sjukhuset – för att sätta fokus på den viktiga frågan om organdonation.

Nu gick det som alla vet bra, både för prins Daniel och för hans pappa Olle som donerade sin ena njure. Men så här kring årsdagen – och i samband med att Victoria återvänder just till Arktis – så är det nog många tunga minnen som väcks.

Annons

Prins Daniel fick en njure av sin pappa – så gick det till

Det var onsdagen 27 den maj 2009 som prins Daniel fick en ny njure på Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge. Donator var hans pappa Olle Westling.

Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge samma dag som prins Daniel fick en ny njure av sin pappa
Karolinska i Huddinge – samma dag som prins Daniel fick en ny njure.

Bakgrunden är att prins Daniel led av en medfödd, men inte ärftlig, njursjukdom. Han var 35 år gammal när transplantationen genomfördes, och Olle Westling var 64.

Samtidigt befann sig kronprinsessan Victoria alltså i Ishavet, 360 mil från sin älskade – hon flög till Grönland dagen innan ingreppet skulle äga rum:

Annons

Ett sedan länge planerat besök för att studera ishavsforskningen på plats – men också ett beslut som väckte också stor uppmärksamhet.

Foto: TT.

Annons