Victorias och Daniels beslut – med drottning Silvia

Kronprinsessan Victoria Drottning Silvia Prins Daniel

Det är mörkt, men livsviktigt – och nu gör kronprinsessan Victoria och prins Daniel gemensam sak med drottningen.

Silvia och Sofias relation: Så är den egentligen
Slå på ljud

Det ser somrigt ut, och avspänt, med Victoria i nytt och rosablommigt från ByTimo. Men mötet som kronprinsessan Victoria och prins Daniel hade på Haga slott i går hade en mycket mörk bakgrund.

Det var Shilan Caman, forskare vid Rättsmedicinalverket, som gästade kronprinsessparet i ett av deras vardagsrum på Haga slott – och det gjorde hon för att berätta om sin doktorsavhandling kring dödligt våld i nära relationer.

LÄS MER: Se bilden: Kronprinsessan Victorias privata rum på Haga

Kronprinsessan Victoria Prins Daniel Shilan Caman Rättsmedicinalverket Haga slott

Kronprinsessan Victoria och prins Daniel med Shilan Caman, forskare vid Rättsmedicinalverkets avdelning för rättspsykiatri.

En livsviktig fråga: Omkring 15 kvinnor om året har dödats i Sverige av en före detta eller nuvarande partner under perioden 2017–2020, enligt Nationellt Centrum för Kvinnofrid. För män var motsvarande siffra strax under 3 fall om året.

Victoria vid drottningens sida – lyfter våldet i nära relationer

Drottning Silvia Våld i nära relationer

Mörkt, men livsviktigt: Nu gör Victoria och Daniel gemensam sak med drottning Silvia och lyfter frågan om våld i nära relationer.

Gårdagens möte på Haga innebär därmed att kronprinsessparet nu sluter upp vid drottning Silvias sida: För bara en vecka sedan lyfte hon samma fråga, men från en lite annan vinkel:

– Det faktum att missbruk av dopingpreparat har koppling till våld i nära relationer är djupt oroande. Vi behöver mer kunskap om hur missbruket kan förebyggas och behandlas, sa drottningen när hon invigningtalade vid Karolinska institutets webbinarium om anti-dopning.

LÄS MER: Drottning Silvia ryter ifrån!

Men mötet på Haga bjöd också på en liten ljuspunkt: Detta var ju ett av Victorias och Daniels första fysiska så kallade företräden på Haga slott på mycket länge. Alla försiktighetsåtgärder var dock vidtagna med rejäla coronaavstånd – och ett eget litet soffbord till handspriten.

Victoria och Daniel: Nya bilden från Haga slott

Kronprinsessan Victoria Prins Daniel Handsprit Haga slott

Handspriten i högsätet! Kronprinsessan Victoria var somrig i sin klänning från ByTimo.

LÄS MER: Kungen och drottningen ute på konsert – se bilderna

LÄS MER: Drottning Silvias solokväll – på konsert igen!

LÄS MER: Drottning Silvias kärleksgest för kungen – se bilderna

Foto: TT, Kungliga Hovstaterna.