Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Victorias och Daniels beslut för prins Oscar, 8 – är som man trott

06 apr, 2024, 07:00 
Kronprinsessan Victoria och prins Daniel är på det klara med hur de vill uppfostra sonen prins Oscar.
Annons
Prins Oscars spex framför kamerorna – se filmen!Brand logo
Prins Oscars spex framför kamerorna – se filmen!

Morfar är kung och mamma ska en dag axla rollen som Sveriges drottning. Själv är han född prins av Sverige, men annars är Oscar en rätt vanlig åttaåring som gillar att vara precis som andra barn.

Det är också så kronprinsessan Victoria och prins Daniel försökt uppfostra sin son. Trots att han i stunder rör sig i det kungliga rampljuset, är de måna om att han ska få en så normal uppväxt som det bara går.

– För mig är det viktigt att barn ska få vara barn och det var det för mina föräldrar också, sa kronprinsessan Victoria i en intervju med SVT 2017.

Annons
Kronprinsessan Victoria och prins Oscar
Kronprinsessan Victoria och prins Daniel har alltid varit måna om att prinsessan Estelle och prins Oscar ska få vara barn.Christine Olsson/TT

Victorias uppväxt

När Victoria var liten tyckte hon att kungen och drottning Silvia skapade en bra balans mellan barnlek och att skola in henne till den roll som väntade henne i den kungliga världen.

Samtidigt var kungen och drottningen ofta frånvarande under Victorias uppväxt. Inte helt sällan var de iväg på kungliga uppdrag och kronprinsessan fick då som äldsta barnet själv dra ett stort lass för att underhålla prins Carl Philip och prinsessan Madeleine.

Annons

Så vill Victoria vara som mamma

När Victoria fyllde 40 gjorde hon en exklusiv intervju med TT, där hon berättade att hon strävade efter att vara en mamma som är både tillgäng, närvarande och en god förebild – samtidigt som hon ska sköta sina plikter som Sveriges kronprinsessa.

– Man missar ju väldigt många fina ögonblick med barnen. Jag tillhör nog dem som är noggrann med att dokumentera barnens uppväxt. Jag försöker verkligen aktivt iaktta och skriva ner små saker som sker, sa hon och fortsatte:

Annons

– Det är ju lite av en annan tid vi lever i. Det finns en större förväntan på att man ska vara hemma med barnen mer. Det hjälper även oss, att det finns en förståelse för att vi nu när vi har små barn inte kan vara borta lika mycket som man kan när barnen är äldre.

Kronprinsessan Victoria och prins Oscar
Kronprinsessan Victoria vill vara närvarande under barnens uppväxt, samtidigt som hon måste sköta sina kungliga plikter.Karin Törnblom/TT

Foto: TT

Annons