Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Victorias och Daniels beslut – med drottning Silvia

09 jun, 2021, 10:00 
Kronprinsessan Victoria Drottning Silvia Prins Daniel

Det är mörkt, men livsviktigt – och nu gör kronprinsessan Victoria och prins Daniel gemensam sak med drottningen.

Annons
Silvia och Sofias relation: Så är den egentligenBrand logo
Silvia och Sofias relation: Så är den egentligen

Det ser somrigt ut, och avspänt, med Victoria i nytt och rosablommigt från ByTimo. Men mötet som kronprinsessan Victoria och prins Daniel hade på Haga slott i går hade en mycket mörk bakgrund.

Det var Shilan Caman, forskare vid Rättsmedicinalverket, som gästade kronprinsessparet i ett av deras vardagsrum på Haga slott – och det gjorde hon för att berätta om sin doktorsavhandling kring dödligt våld i nära relationer.

Kronprinsessan Victoria Prins Daniel Shilan Caman Rättsmedicinalverket Haga slott
Kronprinsessan Victoria och prins Daniel med Shilan Caman, forskare vid Rättsmedicinalverkets avdelning för rättspsykiatri.

En livsviktig fråga: Omkring 15 kvinnor om året har dödats i Sverige av en före detta eller nuvarande partner under perioden 2017–2020, enligt Nationellt Centrum för Kvinnofrid. För män var motsvarande siffra strax under 3 fall om året.

Victoria vid drottningens sida – lyfter våldet i nära relationer

Drottning Silvia Våld i nära relationer
Mörkt, men livsviktigt: Nu gör Victoria och Daniel gemensam sak med drottning Silvia och lyfter frågan om våld i nära relationer.

Gårdagens möte på Haga innebär därmed att kronprinsessparet nu sluter upp vid drottning Silvias sida: För bara en vecka sedan lyfte hon samma fråga, men från en lite annan vinkel:

Annons

– Det faktum att missbruk av dopingpreparat har koppling till våld i nära relationer är djupt oroande. Vi behöver mer kunskap om hur missbruket kan förebyggas och behandlas, sa drottningen när hon invigningtalade vid Karolinska institutets webbinarium om anti-dopning.

Men mötet på Haga bjöd också på en liten ljuspunkt: Detta var ju ett av Victorias och Daniels första fysiska så kallade företräden på Haga slott på mycket länge. Alla försiktighetsåtgärder var dock vidtagna med rejäla coronaavstånd – och ett eget litet soffbord till handspriten.

Victoria och Daniel: Nya bilden från Haga slott

Kronprinsessan Victoria Prins Daniel Handsprit Haga slott
Handspriten i högsätet! Kronprinsessan Victoria var somrig i sin klänning från ByTimo.

Foto: TT, Kungliga Hovstaterna.

Annons