Victorias och Daniels bröllop – detaljerna vi minns

Victorias och Daniels bröllop – detaljerna vi minns

Samma datum som kungen och drottningen sa ja till varandra 1976 sa Victoria och Daniel ja i Stockholms storkyrka år 2010. Vi blickar tillbaka på den speciella dagen.
Kronprinsessan Victoria slöja bröllop.
Kronprinsessan Victoria Daniel Westling bröllop 2010.

Den 19 juni 2010 satt svenska folket bänkade framför tv:n. Då var det äntligen dags för kronprinsessan Victoria att få sin prins. Efter att paret gjort sitt förhållande offentligt hoppades många på en förlovning och i februari 2009 var det officiellt. Ett drygt år senare skred Victoria nerför altaret i Stockholms storkyrka och sa ja till Daniel. Ceremonin sändes live i SVT och det finns en hel del speciella ögonblick under bröllopet som var på allas läppar efteråt.

Överlämningen av kung Carl Gustaf efter de gått nerför altaret tillsammans mot Daniel var vackert högtidlig. Prins Carl Philip stod bredvid och log brett mot sin syster. Brudparets önskan att kungen skulle överlämna Victoria skapade debatt i Svenska kyrkan, men till slut kom de fram till en kompromiss att kungen skulle följa med Victoria en bit och inte hela vägen.

Kung Carl Gustaf överlämnade Victoria under bröllopsdagen 2010. Storkyrkan.

Precis efter Daniel och Victoria hade utbytt vigselringar rann det ett par glädjetårar nerför Daniels kind. Victoria torkade varsamt bort dem och detta fångades på bild.

Kronprinsessbröllopet mellan Victoria och Daniel.

Låten “When you tell the world you’re mine” var specialskriven för Victoria och Daniels bröllop. Det var Björn Skifs och Agnes Carlsson som fick äran att sjunga den och Jörgen Elofsson och John Lundvik skrev text och musik. Det var Daniel själv som kontaktade Jörgen Elofsson och bad honom att skriva en låt som en hyllning till Victoria. Anledningen till att det blev just Agnes och Björn Skifs som framförde hyllningen var enligt Jörgen Elofsson ett medvetet val.

– Jag ville att det skulle vara ett oväntat par. Precis som jag tycker att Daniel och Victoria är. Sedan ville jag också att artisterna skulle ha en stark förankring i Sverige, sa han till Aftonbladet efter bröllopet.

Klänningen, slöjan, bröllopsbuketten! Victoria strålade verkligen på sin bröllopsdag.

Hon bar en pärlvit klänning designad av Pär Engsheden. Klänningen hade ett fem meter långt avtagbart släp och slöjan var den som drottning Silvia bar på hennes och kungens bröllop 1976.

Vit brudbukett Victoria bröllop.
Kyssen Victoria och Daniel gav varandra, bröllop 2010.

Brudbuketten bestod av en blandning vita blommor, så som konvalj, ros, luktärt, azalea med flera.

Victorias och Daniels bröllopstårta.

När det nygifta paret klev ut från kyrkan möttes de av mängder av fotografer och hundratusentals åskådare som kommit för att gratulera dem. Väl på trappan bjöd de på en kyss!

Kronprinsessan Victoria och prins Daniel, bröllopsvals 2010.

Bröllopstårtan är även den svår att glömma! Den bestod av 11 våningar, var 3 meter hög och vägde hela 250 kilo!

Självklart dansade brudparet bröllopsvals på kvällen. Kungen och drottningen samt Daniels föräldrar Olle och Eva dansade också innan resten av gästerna hängde på.

Prins Daniel höll tal till Victoria på bröllopsdagen 19 juni 2010.

Daniels vackra tal under kvällen lämnade ingen oberörd. Ett utdrag:

Älskade Victoria. Jag är så stolt över det vi har tillsammans. Jag är så lycklig för att nu få vara Din man. Jag kommer att göra allt jag någonsin kan för att Du ska förbli så lycklig som Du är i dag. Victoria, störst av allt är kärleken. Jag älskar Dig så.”

Foto: TT

Läs mer:

Victorias skor; samma som på bröllopet?

Victoria och Daniel firar bröllopsdag idag & vi gratulerar!

Victoria och Daniel har fått 150.000 kronor till sin bröllopsstiftelse