Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Victorias och Daniels lyxiga bröllopsresa – inget mutbrott

20 aug, 2010, 12:43 
https://image.svenskdam.se/image-5470953?imageId=5470953&width=1320&height=689
Agneta Nisbeth
Annons
victoria_daniel

Idag blev det klart att det inte blir någon förundersökning om mutbrott angående kronprinsessan Victorias och prins Daniels bröllopsresa. Kungafamiljen ryms ej i lagstiftningen…

Bertil Hult slipper förundersökning om mutbrott.
Bertil Hult slipper förundersökning om mutbrott.

Det har varit mycket kring kronprinsessan Victorias och prins Daniels lyxiga bröllopsresa. Att EF-grundaren och miljardären Bertil Hult lånade ut privatplan, lustyacht och miljonfastighet i skidorten Beaver Creek i Colorado till brudparet gjorde att sju privatpersoner anmälde honom och kronprinsessparet för mutbrott.

Annons

Ingen förundersökning

Idag meddelade överåklagaren Gunnar Stetler, chef för Riksenheten mot korruption, att det inte blir någon förundersökning i ärendet.

En kunglighet kan ej straffas för mutbrott

Åklagarmyndighetens hemsida skriver Stetler: “Det saknas anledning till antagande att brott som hör under allmänt åtal har förövats. Förundersökning ska därför inte inledas”

“Kronprinsessan har ärvt sin funktion och det framstår därför som främmande att jämställa hennes uppgifter med de uppdrag som någon valts eller förordnats till att utföra. Legalitetsprincipen kräver att det tydligt ska framgå av lag om en straffbestämmelse, exempelvis fråga om mutbrott, ska kunna tillämpas. Så är inte fallet här.”

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.
Överåklagare Gunnar Stetler.
Överåklagare Gunnar Stetler.

Märkligt

Annons

– Att lagen ser ut som den gör får konstiga konsekvenser, anser jag. Jag kan inte straffas om jag erbjuder en person som inte tillhör den här personkretsen. Det är märkligt. Det här är en fråga för Sveriges riksdag, säger Gunnar Stetler till Svenska Dagbladet.

Av: Anna Frödell

Foto All Over Press, IBL

 

Kronprinsessan Victoria och prins Daniel hade härliga veckor på Bertil Hults lustyacht "Erika XII".
Kronprinsessan Victoria och prins Daniel hade härligt i Söderhavet på Bertil Hults lustyacht “Erika XII”.

 

Annons