Victorias och Daniels markering: "Oerhört kränkande"

Här slår Victoria och Daniel ett slag för allas rätt att älska alla. Se bilderna från deras historiska besök hos RFSL här!

För sju år sedan gjorde kronprinsessan Victoria braksuccé med sitt tal på QX-galan – och den här veckan lyfter hon och prins Daniel under stort jubel fram hbtq-frågorna igen. Ett historiskt besök: Detta är första gången i svensk historia som kungahuset uppmärksammar RFSL.

Kronprinsessan Victoria och prins Daniel besöker RFSL, här med RFSL:s förbundsordförande Deidre Palacios.

– Det är symboliskt viktigt att kronprinsessan och prins Daniel står upp för hbtqi-personers rättigheter, säger RFSL:s förbundsordförande Deidre Palacios.

RSFL står för Riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas, transpersoners, queeras och intersexpersoners rättigheter, och är en ideell organisation som arbetar för att att samma rättigheter, möjligheter och skyldigheter ska gälla för hbtqi-personer som för alla andra i samhället.

Därför besökte Victoria och Daniel RFSL

– Människors lika värde är en central fråga för kronprinsessparet, och nu ville de ha fördjupad information om organisationen och deras verksamhet för hbtqi-personer, säger Johan Tegel vid hovets informationsavdelning.

Kronprinsessan Victoria och prins Daniel på RFSL:s kansli i Stockholm.

Victoria i dagens outfit: kavaj från Rodebjer, mockaboots från af Klingberg och väska från Little Liffner.

Och så blev det. Över några koppar te och ett gäng fluffiga bakelser fick Victoria och Daniel träffa personalen och höra mer om RSFL, från deras arbete med att inkludera unga transpersoner i idrottsvärlden till jobbet med att stödja äldre hbtqi-personer.

Magasinet QX fick sig en pratstund med Victoria och Daniel om varför det var viktigt för dem att stötta RFSL:s verksamhet.

– Vi är båda väldigt glada över att göra det här besöket, och tycker att det var en väldigt bra presentation. Både en historisk inblick med viktiga milstolpar, men även om den mycket breda verksamheten inom RFSL. Den är mycket bredare än jag trodde. Det känns väldigt värdefullt att vara här, säger Victoria till magasinet.

– Sverige har fortfarande människor som är utsatta och blir behandlade på ett oerhört kränkande och orättvist sätt.

Kronprinsessan Victoria och prins Daniel på RFSL:s kansli.

Bakelser och afternoon tea på RFSL:s kansli. Och en viktig inblick i den vardag och de utmaningar som hbtqi-personer möter.

RFSL driver också projektet Idrott för alla kroppar tillsammans med Riksidrottsförbundet, och Victoria och Daniel fick varsin idrottströja i present, komplett med transflaggan och texten Idrott för alla kroppar tryckt över bröstet.

Dessutom fick de med sig en regnbågsflagga på fot att ställa på paradplats hemma på Haga och den hade minsann ingen dålig inskription: “Till kronprinsessparet att ta fram de dagar det behövs en regnbåge. Från RFSL anno 2020”.

Kronprinsessan Victorias historiska besök hos RFSL.

Kronprinsessan Victoria – och flaggan hon fick med sig hem till Haga!

Detta är RFSL

RSFL är en ideell organisation som grundades 1950. Den är Sveriges största och äldsta organisation för hbtqi-personer och arbetar för homosexuellas, bisexuellas, transpersoners, queeras och intersexpersoners rättigheter. RFSL har 7 000 medlemmar och 36 avdelningar spridda över Sverige, och även internationell verksamhet i bland annat Sydafrika och Indonesien.

Kronprinsessan Victoria hyllas av Jonas Gardell efter sitt succétal på QX-galan 2013.

Kronprinsessan Victoria hyllades av Jonas Gardell efter sitt succétal på QX-galan 2013.

Foto: Sara Friberg/Kungl. Hovstaterna, Fredrik Sandberg/TT.