Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Vi avslöjar! Victorias och Madeleines tjejmiddag för drottning Silvia

21 dec, 2018, 19:00 
Det kan man kalla tjejmiddag! Victoria, Madeleine och Sofia var där. Och alla väninnorna. Ja, några hade till och med flugit in från Tyskland och Brasilien. Vi har alla detaljerna!
Annons

Hur firar du en drottning som fyller 75? Silvia visste att hon skulle firas med en överraskningsfest – men inte när eller var…

– Jag har lämnat över det till min familj. Så det är inte mycket jag kan berätta, sa hon redan för några veckor sedan.

Men nu kan vi avslöja vad det blev: en stor glad tjejmiddag på lokal!

Och det var en minst sagt en överraskad drottning som blev körd till en adress på Östermalm i Stockholm under förra veckan.

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.

Några minuter senare klev hon in genom de massiva järndörrarna ner till Vinkällaren Grappe på Östermalm i Stockholm och möttes av stort jubel. För där hade hennes 25 närmaste väninnor samlats, i största hemlighet, för att fira henne på 75-årsdagen. Kronprinsessan Victoria, prinsessan Madeleine och prinsessan Sofia var förstås också med runt bordet. Madeleine var alltså i Sverige redan då för att få hylla sin mamma!

Prinsessan Madeleine och drottning Silvia.
Hur firar man en mamma som går på frackmiddagar i jobbet nästan varje vecka? Svar: Med ett riktigt roligt surpriseparty förstås! Och extra roligt var det förstås att prinsessan Madeleine kom flygande från Florida för att vara med.

”Hon blev otroligt glad och rörd!”

Själv hade drottningen inte en aning om den stundande middagen och blev, enligt vår källa, otroligt glad och rörd.

Annons

Planeringen hade pågått i största hemlighet och två väninnor hade flugit in från Brasilien samt två från Tyskland. Under kvällen bjöds det sedan på en specialkomponerad festmeny med tillhörande viner under de stämningsfulla tegelvalven.

Middagen hölls i vinkällarens chambre separée, kallat Grythyttans Vinskänkssal, och givetvis var vinerna av den riktigt fina sorten. Sällskapet såg ut att ha en fantastiskt trevlig kväll. Drottningen uppvaktades både med specialskrivna sånger och fina tal.

Här firades drottning Silvia! Trivsamma Grythyttans Vinskänkssal på Vinkällaren Grappe i Stockholm.
Här firades drottning Silvia! Trivsamt rustika Grythyttans Vinskänkssal på Vinkällaren Grappe i Stockholm.

Vinkällaren Grappe drivs av Carl Jan Granqvist och ligger på Grevgatan i Stockholm, nära Strandvägen.

– Det är en väldigt privat vinklubb. Jag har hört att kungafamiljen har middagar där ibland, där får de alltid vara helt ostörda, säger vår uppgiftslämnare.

Annons

– Societeten hänger också där förstås! Det är ett populärt ställe både för vinprovningar och privata middagar.

Vinkällaren Grappe drivs av Carl Jan Granqvist. Bilden är tagen på just Grappe.
Vinkällaren Grappe drivs av Carl Jan Granqvist. Bilden är tagen på just Grappe.
På Grappe ligger de gamla vinflaskorna på vänt.
På Grappe ligger de gamla vinflaskorna på vänt.

Det är tydligt att kungafamiljen gillar surprise partyn. När drottningen fyllde 70 var det ju överraskningsfest modell jättestor på Kungliga slottet, med fler än hundra gäster och dans långt in på natten. Och när kronprinsessan fyllde 40 ställde prins Daniel till med stort överraskningsfest med beach-tema på Haga slott ett par veckor efter födelsedagen. När Victoria kom hem stod alla vännerna där och hurrade!

Annons

Dessutom har kungafamiljen en annan speciell överrasknings-tradition när drottningen fyller år. Hon firas alltid med en familjemiddag på Drottningholm, och klädkoden är smoking. Men i vilket av de 192 rummen som den är uppdukad, det vet hon aldrig i förväg. Kungen är påhittig, så det kan vara på de mest oväntade ställen, ett år ägde middagen till exempel rum i det vackra blåvita Porslinsköket.

Läs mer:

Silvias innersta krets – vi har kartlagt väninnorna

Foto: TT, Kate Gabor/Kungahuset.se

Annons