Victorias öppenhjärtiga tal – som får alla att gråta!

Victorias öppenhjärtiga tal – som får alla att gråta!
Kronprinsessan Victoria fick nyligen i uppdrag att hålla ett tal. Resultatet blev minst sagt gripande.
Annons

Kronprinsessan Victoria har precis som alla andra fått sin tillvaro rejält ommöblerad av coronakrisen. Ett bra exempel på detta fick vi så sent som igår.

Victoria har sedan 2009 varit kunglig beskyddare för Riksförbundet Sällsynta diagnoser. I går skulle Stockholm agera värd åt en stor europeisk konferens på temat – men på grund av coronaviruset fick arrangören tänka om.

Annons

Konferensen fick i stället bli ett digitalt sammanträde, och Victoria fick hålla sitt inledningsanförande via videolänk.

Annons

Kronprinsessan Victoria om barnen

Vår kronprinsessa öppnade konferensen med ett tal.
Vår kronprinsessa inledde konferensen med ett tal.

Victoria inledde med att påtala elefanten i det digitala rummet.

Annons

– Jag önskar att jag kunde välkomna er alla till Sverige och Stockholm under årets vackraste tid. Men, som vi alla vet, så är det inte möjligt att träffas ansikte mot ansikte just nu, säger Victoria i talet, som finns publicerat i sin helhet på kungahusets hemsida.

Victorias fina ord till världen

Längre fram i anförandet blev Victoria personlig. Hon berättade om sina egna möten med barn som drabbats av sällsynta sjukdomar och funktionsnedsättningar.

– Att lära mig om vilka utmaningar som de här barnen och deras familjer tampas med, det har gjort ett stort avtryck på mig. Det handlar om utmaningar som att behöva navigera genom vårdapparaten, hitta rätt läkare och behandlingar, kämpa med känslomässig och ekonomisk stress… det kräver energi, styrka och motståndskraft, säger Victoria.

Det är därför, avslutade Victoria, organisationer som Sällsynta diagnoser är så viktiga. Talets crescendo är en vacker hälsning till alla som har det tufft, och man får anta att många av dem som följde talet direkt blev djupt berörda.

Annons

– För att ge en röst till människorna som behöver bli lyssnade på. Att dela kunskap och erfarenheter. Och att påminna oss att, även när världen ger dig gott om skäl att känna så, så är du inte ensam, säger Victoria.

Mer om svenska och internationella kungligheter, societet och kändisar från oss på Svensk Damtidning:

Dela på:

39 kommentarer till “Victorias öppenhjärtiga tal – som får alla att gråta!”

 1. Minna skriver: 15 maj, 2020

  Jag gråt inte.Sluta överdriva allting ni skriver


 2. Ingrid skriver: 15 maj, 2020

  Snälla Victoria, nu räcker det !


 3. EwaW skriver: 15 maj, 2020

  Jag gråter inte!


 4. Bror skriver: 15 maj, 2020

  “Riksförbundet Sällsynta diagnoser” låter som det skulle kunna vara något som står under tillsyn av Monty Pythons Ministry of Silly Walks.


  1. Suzanne skriver: 15 maj, 2020

   Bror, det där var en riktigt plump kommentar. Vet du öht vad Sällsynta diagnoser/Rare Diseases är? Det är sjukdomar där det ofta inte finns någon behandling och som drabbar ett fåtal patienter världen över. Det innebär, förutom att det är svårt att få adekvat behandling, att det också tar mycket lång tid att få rätt diagnos.

   Det finns tusentals sjukdomar som ofta är mycket allvarliga, somliga hereditära, och som drabbar såväl patienter som deras familjer mycket hårt. Dessbättre är det här något som uppmärksammas av forskningen och det har tillkommit läkemedel för ett antal sjukdomar som tidigare inte hade någon medicinering, samtidigt som det pågår forskning över hela världen för att försöka förstå grunden till och hitta läkemedel för många andra sjukdomar.

   Gå in på förbundets hemsida och lär dig litet innan du skriver nästa plumpa kommentar. När du ändå är där, gör gärna en donation också!


  2. Bror skriver: 15 maj, 2020

   Suzanne
   Vad har det sällsynt illa valda namnet på en organisation som säger sig ha som sin uppgift, att som intresseorganisation verka för att patienter med sällsynta diagnoser, att göra med sjukdomarna i sig? Inte ett spår som jag ser det!
   Jag skulle också kunna ha synpunkter på namngivningen av den verksamhet som förkortas FHM. Men av det följer inte att jag önskar livet ur varje coronasmittad.


  3. josefin skriver: 15 maj, 2020

   Bror, den här gàngen är det Din tur att läsa pà lite för nu hoppade Du allt i galen tunna.

   Här kommer en enkel start: https://en.wikipedia.org/wiki/Orphan_drug

   trevlig förkovran!


  4. Bror skriver: 15 maj, 2020

   josefin
   Här tror jag bestämt att det skett någon form av förväxling.
   Du har inte bara hamnat i galen tunna, du drack ur den också! På något annat sätt kan texten näppeligen förklaras.


  5. Farbror Blå skriver: 15 maj, 2020

   Bror,
   var du uppriktigt ödmjuk över att du/någon anhörig/vän inte drabbats av och i bästa fall efter långt lidande får en remiss för utredning av en sällsynt diagnos
   Sällsynta diagnoser allt vanligare | VGRfokus
   https://vgrfokus.se/2020/02/sallsynta-diagnoser-allt-vanligare/


  6. Bror skriver: 18 maj, 2020

   Farbror Blå
   Mitt lidande är måhända inte av samma dignitet som Werthers, men min hållning i frågan är Snoilskys, ”jag torgför ej mitt hjärtas lust och kval att skrynklas ned av obekanta händer.”


  7. Farbror Blå skriver: 19 maj, 2020

   Bror,
   Du torgför mer än frekvent dina åsikter som vore du den ende med rätten därtill. Hade varit klädsamt med en annan infallsvinkel i frågan från din sida men så storsint är du då inte.


 5. PernillaA skriver: 15 maj, 2020

  hemskt mönster på blusen


  1. Blinka skriver: 15 maj, 2020

   Pernilla, och ändå får hon 5 stjärnor av SveDam som tycker att hon är vackrast klädd????


  2. Kristiina från Turku skriver: 15 maj, 2020

   Det är inte ett blus, utan en klänning som Victoria har haft minst tre gånger tidigare. Mycket bra tal av Victoria på digital konferens som har över 800 deltagare. Man kan se videon av Victorias tal på kungahusets Youtube.


  3. Anna skriver: 15 maj, 2020

   Ja, som så ofta nu för tiden. V ser blek och glåmig ut i den. Och den gräsliga frisyren gör inte saken bättre.


 6. caterine skriver: 15 maj, 2020

  Ja du Pernilla, hemsk blus, precis lika som hon har hundratals av sen förr. Missklädsam i allra högsta grad.


  1. katten (FIN) skriver: 15 maj, 2020

   Anna + andra

   VARFOR kan Victoria ALDRIG byta frisyr? Ar det nagon som vet?
   Ser sa jattetrakigt ut.

   Jag tror har sett EN bild av henne med utslaget har pa operan el dyl, pa senaste 10 aren. Det var jattensyggt.

   Hon borjar likna prinsessan Anne av Britannien. Ingen har sett henne utan den tuperade knuten under de senaste 30 aren!

   Kan bara igen inte lata bli att jamfora med Catherine. Det sags att Victoria borjade bara den strama knuten nar hon var yngre for att se mera proffsig ut, det var forstaeligt.
   Men nu ar hon ju inte sa ung mera. Den strama frisyren blir nagot spinsterlik, eller varre.

   Catherine har ungefar samma farg, langd och krullighet i haret, men hon lyckas med att se vardad, vacker och snygg ut i haret, aven i Corona-tider.

   Kommer ihag en gang som aven prins William kommeterade Catherines har i publiken och sade att hon har “jattesvart har”, menade krulligheten i varmare och fuktigare klimat.
   Sa endast detta kan ju inte vara orsaken.


 7. ancibergfeldt skriver: 15 maj, 2020

  Barn som har funktionshinder
  Och är i behov utav resurser i
  skolan är något jag känner så stark
  För!! Att sätta in specialpedagoger
  I TID!! Så att färre barn hamnar i
  kriminalitet!! Måste göras något nu! Victoria framför det till Löven


 8. josefin skriver: 15 maj, 2020

  Viktoria säger att det hon lär sig har gett stort avtryck. Jag skulle vara nyfiken att fà veta vad hon gör av/med detta avtryck – tar det sig nàgon praktisk handling?
  Det ter sig mest som om V gàr runt o fàr intryck, sprider sin intryckssfär över alla möjliga arenor….och sedan gàr hon därifràn. Det blir inte särskilt trovárdigt, i mina ögon.


 9. annaxx skriver: 15 maj, 2020

  Suzanne.

  Instämmer till 100%. Det var en av de många plumpt skrivna kommentarer av sign. Bror. Tack Suzanne för din klargörande information.


  1. Bror skriver: 15 maj, 2020

   Någon förvånad?
   Tänkte väl det!


  2. Bror skriver: 15 maj, 2020

   Suzanne
   Här skulle du kunna hjälpa mig genom att ge exempel på tillfällen då mina kommentarer innehållit, som du säger, “plumpheter”.
   Med mindre kan jag ju inte bättra mig, eller hur.
   När det gäller min Pythonkommentar så menar jag nog, att Suzanne i sin iver inte riktigt förstått, eller velat förstå, anspelningen på det, i mitt tycke, supertöntiga namnet på den här intresseorganisationen; heller inte den humoristiska knorren: “Riksförbundet Sällsynta diagnoser” som en utmärkt passande rubrik på en sketch av och med Pythongänget.
   Suzanne har helt enkelt läst in något som inte finns där.


  3. charlotte skriver: 18 maj, 2020

   Bror,
   Jag förstår vad du menar och jämförelsen var bra. Utan att förringa diagnoser går det ibland för långt.


  4. Farbror Blå skriver: 18 maj, 2020

   Själv tycker jag att namnet “Sällsynta diagnoser” är ett respektfullt och passande namn som väl beskriver vad saken gäller. Nämligen sällsynta/ovanliga/ännu inte upptäckta sjukdomar som läkarvetenskapen saknar kunskap om. Att drabbas av en allvarlig sjukdom utan att få en diagnos är dubbelt svårt. Det är alltid bättre att veta och erbjudas en adekvat behandling baserad på vetenskap och beprövad erfarenhet. Det är min bestämma uppfattning.
   Eller vad säger sajtens – högt upp i åren hårt arbetande – medicinska sekreterare som rimligen vet en hel del om sjukdomar, diagnoser, under vilka specialister olika diagnostiserade sjukdomar lyder.


  5. josefin skriver: 22 maj, 2020

   Nej käre Bror, av Dina kommentarer att döma har Du inget intresse av att veta vilka exempel Suzanne àsyftade. I likhet med andra kommentatorer instämmer jag i att Du tycker om att raljera o försöka framhàlla Dig som en intellektuell ekvilibrist – dock sällan särskild lyckad sàdan. Men fortätt Du gärna att träna, övning ger som bekant färdighet – jag hoppas Du har tiden pà Din sida.


 10. Elna skriver: 15 maj, 2020

  Bror du säger att du känner mig, jag är glad att inte känner dig, men du är bra på språkliga krumelurer, du och Sofia har nog mycket att prata om.


 11. Birthe Vejrum skriver: 15 maj, 2020

  Kære Bror – jeg skal ikke gøre mig klog på, hvordan du kom til at vinkle “Sälsynta Diagnoser sådan som du gjorde. I Danmark hedder foreningen også “Sjældne Diagnoser” – men ville aldrig kunne associeres med Monty Pythons “Ministry of Silly Walks” for her hedder det “Ministeriet for gakkede gangarter”!
  Under rubrikken Sjældne Diagnoser findes bl.a. blødersygdommen og elefantitis + mange flere.
  DR1 har i 4 programmer undertitlen “Usynligt Syg” fokus på nogle af de mennesker, der lever med disse sygdomme.
  TV2 har også en dokumentarserie: “De sjældne danskere – de syge børn”!
  Kronprinsesse Mary er dansk Protektor.


 12. Eva M skriver: 16 maj, 2020

  På Instagram hyllades hon av över hundra personer fler gillade det. Flera skrev att dom blivit väldigt rörda och tacksamma över talet. Dom flesta hade barn med olika diagnoser. I andra grupper likadant här i kungliga tidningen är det mesta fel som någon i kungafamiljen gör.


 13. Angelika skriver: 16 maj, 2020

  Får lite Greta Thunberg vibbar av Victorias tal. rätt bra engelska men som vanligt känns det inte som äkta engagemang, utan inövat och med fokus på sin egen förträfflighet


 14. Mia skriver: 18 maj, 2020

  Förstår inte att hon ska klä sig som en tant, knytblusar och byltiga klänningar?!


 15. PernillaA skriver: 18 maj, 2020

  Mia och sedan denna hemska frisyr som inte passar till de storblommiga, storrutiga och andra mönstermix.


 16. Daga skriver: 18 maj, 2020

  Vicktorias största intresse är inte mode det lägger hon på viktigare saker.Tantklädd ingjuten i en rejäl och trygg personlighet.Vem gillade inte Ria Wägner och Lis Asklund två rejäla tanter och de fick aldrig några negativa kommentarer om tantklänningar och fotriktiga skor.Varför måste alla ha korta kjolarna och hårgardinfrisyren För att duga.Nej fram för tanten med handväskan och permanent i håret.


  1. Bea skriver: 21 maj, 2020

   Bästa Daga,
   Jag tror personligen inte att dagens unga kvinnor skulle gilla varken Ria Wägner Lis Asklund – fotriktiga skor eller permanentat hår. Det var då det. Sorry.
   Som tur är har tiden inte stått helt stilla.

   Nej Victoria verkar inte vara speciellt intresserad av mode – alla människor är ju inte det så det vill till att ha en bra stylist som känner och ser vad hon bäst klär i och vad som gör sig bäst i bild. Även en lite uppmjukad frisyruppsättning skulle förnya mycket.


 17. Birthe Vejrum skriver: 18 maj, 2020

  Kære Bror – jeg ved ikke, hvordan du får koblet “Sälsynta Diagnoser” med Monty Pythons “Ministry of silly Walks” med hinanden? I Danmark hedder organisationen også “Sjældne Diadnoser” – men Mont Pythons hedder “Ministeriet for gaggede gangarter” og giver ingen smuthuller til sammenligning. Den danske del af organisationen virker mere smal end den svenske, specificeret med blødere og elefantitis, det er altså ikke min opfattelse, at almindeligt forekommende handicaps er med her.
  Mar er protektor for den danske afdeling.


 18. Birthe Vejrum skriver: 18 maj, 2020

  Som det vist fremgår af teksten, så driller visse bogstaver/ eller de kommer med forsinkelse. Y’et er især stædigt, hvilket er s….irriterende!


 19. Bror skriver: 19 maj, 2020

  Märkligt så lite som behövs för att ett flammande hat ska uppstå inför något/någon helt okänt/okänd.


  1. Farbror Blå skriver: 19 maj, 2020

   Slutreplik till Bror
   Föga förvånande är hat – ett starkt ord – det du associerar till när du inte blir struken medhårs.
   Ibland är en mer empatisk hållning på sin plats när medmänniskor upplever sig bli drabbade av din självklara rätt att raljera och försöka framstå som ”vitsig”


 20. Elna skriver: 20 maj, 2020

  Kloka inlägg(flera) från Helene om covid-19 som hon och Sofia (prinsessa) lärde
  sig när dom var på snabbkurs tillsammans.


 21. Bea skriver: 21 maj, 2020

  Josefin 15 Maj,
  Men snälla Josefin har du blivit så exalterad i denna pajkastningstävling att du nu spårat ut totalt – vem lägger in en sådan länk att läsa som normal info?
  Det blir delad jumboplats med signaturen Elna 1-2-3 för det bidraget.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Laddar