Victorias öppenhjärtiga tal – som får alla att gråta!

Kronprinsessan Victoria fick nyligen i uppdrag att hålla ett tal.Resultatet blev minst sagt gripande.

Kronprinsessan Victoria har precis som alla andra fått sin tillvaro rejält ommöblerad av coronakrisen. Ett bra exempel på detta fick vi så sent som igår.

Victoria har sedan 2009 varit kunglig beskyddare för Riksförbundet Sällsynta diagnoser. I går skulle Stockholm agera värd åt en stor europeisk konferens på temat – men på grund av coronaviruset fick arrangören tänka om.

Konferensen fick i stället bli ett digitalt sammanträde, och Victoria fick hålla sitt inledningsanförande via videolänk.

Kronprinsessan Victoria om barnen

Vår kronprinsessa öppnade konferensen med ett tal.

Vår kronprinsessa inledde konferensen med ett tal.

Victoria inledde med att påtala elefanten i det digitala rummet.

– Jag önskar att jag kunde välkomna er alla till Sverige och Stockholm under årets vackraste tid. Men, som vi alla vet, så är det inte möjligt att träffas ansikte mot ansikte just nu, säger Victoria i talet, som finns publicerat i sin helhet på kungahusets hemsida.

Victorias fina ord till världen

Längre fram i anförandet blev Victoria personlig. Hon berättade om sina egna möten med barn som drabbats av sällsynta sjukdomar och funktionsnedsättningar.

– Att lära mig om vilka utmaningar som de här barnen och deras familjer tampas med, det har gjort ett stort avtryck på mig. Det handlar om utmaningar som att behöva navigera genom vårdapparaten, hitta rätt läkare och behandlingar, kämpa med känslomässig och ekonomisk stress… det kräver energi, styrka och motståndskraft, säger Victoria.

Det är därför, avslutade Victoria, organisationer som Sällsynta diagnoser är så viktiga. Talets crescendo är en vacker hälsning till alla som har det tufft, och man får anta att många av dem som följde talet direkt blev djupt berörda.

– För att ge en röst till människorna som behöver bli lyssnade på. Att dela kunskap och erfarenheter. Och att påminna oss att, även när världen ger dig gott om skäl att känna så, så är du inte ensam, säger Victoria.