Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Victorias osäkra framtid – kan tvingas flytta: "Olika faktorer"

05 okt, 2022, 06:30 
AvIbraheem Alsalman

Efter skarpa kritiken – snart avgörs det Victoriakonsertens öde.

Annons
Se höjdpunkterna från Victoriakortegen 2022!Brand logo
Se höjdpunkterna från Victoriakortegen 2022!

Planeringen inför nästa års Victoraveckan pågår för fullt. Just nu håller arrangören på att utvärdera hur det gick i år för att dra lärdomar, vad som gick bra och vad som gick mindre bra.

Årets stora fest kritiserades för biljettbrist. Tanken var att tusentals personer skulle ha en möjlighet att köpa en biljett till konserten, men när det väl var dags så befann sig endast VIP-publik på Borgholms slott. Mellan 500-600 biljetter släpptes till allmänheten. I avtalet med kommunen står det:

“Under förutsättning att allmänheten ges tillträde till konserten upplåter Borgholms kommun Borgholms Slott utan kostnad under repetitionsdagarna och genomförandet som en del av samarbetet”.

Ölandsbladet, som var först med att rapportera om detta, skriver att slottet tappar betydande summor i besöksintäkter under de dagar verksamheten tvingas stänga på grund av Victoriakonserten. Man rapporterar vidare att Viktoriakonserten kommer att flyttas, till en plats utanför slottet, vilket var planen innan pandemin.

Kungafamiljen under Victoriadagen 2022.

– Målsättningen efter pandemin är ju att det återigen blir publik gemenskap och att så många som möjligt ska kunna delta även på konserten. Det var ju så Victoriadagen byggdes upp från början och så tror jag även kronprinsessan och kungen ser det, har hovets informationschef Margareta Thorgren tidigare sagt.

Annons

Victorias osäkra framtid – kan tvingas flytta: "Olika faktorer"

Svensk Damtidning har varit i kontakt med arrangören för Victoriadagen, Stephan Rimér. Han vill varken dementera eller bekräfta Ölandsbladets uppgifter men säger:

– Vi jobbar fortfarande med utvärderingen. Jag hoppas att vi tar ett beslut kring årsskiftet. Men samtidigt känner vi ingen stress över det där. Jag kan inte ge exakt tid för när ett beslut kan fattas. Det är många andra saker som vi behöver ha på plats, säger han.

Rimér bemöter även kritiken om biljettsituationen:

– Vi har egentligen bara hört kritiken från ett håll och det är kommunalrådet (Ilko Corkovic (S). Alla som ville ha en biljett fick tag i en biljett. Det är inte så att det inte har funnits biljetter till de som ville ha. Det var samtidigt ett speciellt år eftersom det var så många andra konserter rent allmänt så det var ganska en mättad marknad. Kritiken var bara från utomstående. Jag har inte hört någon som försökte få tag i en biljett men fick inte.

Annons

Ett besked kan alltså komma i december, kanske till och med i januari. Ska Victoriakonserten flyttas till en större plats? Det återstår att se.

Är kungafamiljen inblandade i processen? Finns det dialog mellan er och dem?

– Nej, vi kommer ha en vanlig utvärdering och uppföljning. Det är många intressenter som är inblandade i processen. Vi har ett par år i nacken och tagit oss igenom pandemin och försöker höra alla inblandade så vi fattar ett bra beslut kring hur vi vill att det ska vara kommande år. Det får ta sin tid, säger arrangören Stephan Rimér.

Annons