Victorias oväntade ord om prins Oscar – inför alla

Oscar och Victoria har mycket att säga varandra.

Victorias tal om klimatkrisen togs emot med jubel. Men det var hennes ord om prins Oscar som fick de allra varmaste applåderna.

Det var knäpptyst i Reykjaviks jättelika konsertsal Harpa när kronprinsessan Victoria höll sitt efterlängtade tal i dag på eftermiddagen. 2 200 människor från världens alla hörn satt blickstilla och tog in vartenda ord hon sa.

Arctic Circle Assembly i Harpa i Reykjavik.

Forskare och experter från hela världen har rest till Island för Arctic Circle Assembly.

Victoria berättade bland annat om sin farfars farfars far – den stora Arktis-fantasten kung Oscar II. Han ägnade sig åt Arktisfrågan redan för sisådär 120 år sedan och sponsrade den tidens expeditioner, ledda av Nordenskiöld och Nansen.

Kronprinsessan Victoria i en randig klänning från Dolce & Gabbana.

Kronprinsessan Victoria fångade jättepubliken, klädd i randigt från Dolce & Gabbana.

Hon berättade också om när hon var i Umeå på Arctic Forum i förra veckan, och plötligt insåg att något hade hänt med tonläget; diskussionerna som hade börjat kring ”klimatförändringarna” hade på bara några timmar fått ett allvarligare tonläge: nu handlade det i stället om ”klimatkrisen”.

– De kommande generationerna har ännu ingen röst eller chans att påverka. I alla fall inte än, sa Victoria med stort allvar och tryck på varje ord.

Kronprinsessan Victoria håller tal vid Arctic Circle Assembly i Reykjavik.

Kronprinsessans allvarsord.

Därför är klimatfrågan så viktig för Victoria

– Men vi är skyldiga dem att fatta rätt beslut, och att grunda de besluten i vetenskap och forskning. Och framför allt att handla därefter.

– Och jag är rätt säker på att Arktis-fantasten kung Oscar skulle hålla med. Och att hans namne, min treåriga son prins Oscar, inte förväntar sig något annat än detta!

Prins Oscar

Ett blivande Arktis-fan!

Ni kan ju tänka er applåderna efter den slutklämmen…

Foto: Stina Stjernkvist/TT, Mikael Fritzon/TT, Linda Broström/Kungl. Hovstaterna.