Victorias oväntade reaktion – på reporterns stora miss

Idag fyller Victoria 43!

I samtal med kungligheter är reglerna tydliga, de ska adresseras med sin titel – och absolut inte "duas". Trots det så händer det ändå ibland att någon missar detta, och Victorias reaktion visar tydligt var hon står i det hela.

När “vanliga människor” ska prata med kungligheter är det tradition att de ska adresseras i tredje person, och att dua är inte ett populärt snedsteg. Såklart händer det såklart ibland ändå, vilket brukar väcka uppmärksamhet. Senast var det under Victoriakonserten, då kronprinsessan blev duad ett par gånger under kvällen.

Det rev upp en del upprörda känslor, bland annat hos skribenten och debattören Henrik Scheutz, som skrev en insändare till Göteborgs-Posten.

“Det är obegripligt hur man kan komma på tanken att dua kungligheter, att sjunka så djupt i respektlöshet. Givetvis är det endast de allra närmaste som kan göra det. Övriga tilltalar henne förstås ‘kronprinsessan’ eller ‘ers Kungliga Höghet’. Jag hoppas sannerligen att vi slipper detta i fortsättningen.” skrev han i den.

Victoriadagen 2020 - Estelle Oscar Victoria Daniel

Victoria blev duad på sin födelsedag, men det bekommer henne inte något särskilt.

Så reagerar kronprinsessan Victoria på att bli duad

Men på huvudpersonen själv märktes ingen nämnvärd reaktion. Faktum är att kronprinsessan har för vana av att ta liknande situationer med ro.

När Victoria var på landskapsvandring i Kalix förra året var det en reporter som råkade dua henne när han frågade hur långt hon hade tänkt åka med längdskidor, något Expressen uppmärksammade när det skedde. Reportern kom på sig direkt och bad om ursäkt, men Victoria själv förblev oberörd. Hon lade handen på reporterns arm och lugnade honom med att det inte var någon fara.

– Det förekommer rätt ofta att reportrar duar och det är inget vi kommenterar. Det är fullt förståeligt, sa Margareta Thorgren, kungahusets informationschef till Expressen.

–Jag tror inte det är något som noteras på ett särskilt negativt sätt när det sker. Detta är inget som kronprinsessan hänger upp sig på, fortsatte hon.

Foto: TT