Victorias oväntade resa till Mellanöstern

Nu är det officiellt. Om bara nio dagar sätter sig kronprinsessan Victoria och prins Daniel på flyget till Jordanien och Libanon. Detta blir deras stora resa i höst, och förberedelserna har pågått länge.

Måndagen den 15 oktober landar kronprinsessan Victoria och prins Daniel i Jordaniens huvudstad Amman och två dagar senare reser de vidare till Beirut i Libanon, ett land som de aldrig tidigare har besökt.

När Jordaniens kung Abdullah kom till Stockholm på statsbesök var det kronprinsessan Victoria som tog emot på Arlanda.

När Jordaniens kung Abdullah kom till Stockholm på statsbesök var det kronprinsessan Victoria som tog emot på Arlanda.

– Syftet med resan är att stärka de goda relationerna och att lyfta FN:s hållbarhetsmål med fokus på humanitära frågor, jämställdhet och klimat. Ett av statsråden kommer också att resa med, säger Ulrika Näsholm vid hovet.

Nära vänskapsband

Kronprinsessparet och Jordaniens kungafamilj har träffats många gånger förr, och kung Abdullah och drottning Rania fanns bland gästerna på kronprinsessans bröllop 2010.

Drottning Rania och kung Abdullah kom till Stockholm med dottern Iman och sonen Ali för att vara med på kronprinsessan Victorias och prins Daniels bröllop 2010.

Drottning Rania och kung Abdullah kom till Stockholm med dottern Iman.

Och 2011 var kronprinsessan Victoria och prins Daniel i Jordanien för att gå på prins Rashids bröllop i ett av de kungliga palatsen i Amman.

Läs mer: Kungaparet åker till Frankrike – med Victoria och Daniel!

Kronprinsessan Victoria och prins Daniel (längst till höger) tillsammans med hela den jordanska kungafamiljen på prins Rashid bin Al-Hassans bröllop 2011.

Victoria och Daniel (längst till höger) tillsammans med hela den jordanska kungafamiljen på prins Rashid bin Al-Hassans bröllop 2011.

Kronprinsessan har gjort flera resor i Mellanöstern tidigare, bland annat till Saudiarabien, Förenade Arabemiraten och Dubai. Och våren 2001, bara några månader innan hon för första gången träffade Daniel, tillbringade hon en hel vecka i Jordanien.

Kronprinsessan Victoria med jordanske kronprinsen Hamzah.

Kronprinsessan Victoria i Jordanien 2001, här tillsammans med prins Hamzah.

Då studerade hon svenska hjälpinsatser och besökte flera FN-kontor. Men hon hann också med att se den berömda klippstaden Petra, från ryggen på denna kamel.

Kronprinsessan Victoria red in i klippstaden Petra i Jordanien på en kamel.

Så här såg det ut när kronprinsessan Victoria red in i klippstaden Petra, 25 mil söder om Amman.

Och för tio år sedan var hon på ett officiellt femdagarsbesök i Förenade Arabemiraten och besökte den här jaktfalksuppfödningen i öknen utanför Abu Dhabi.

Närkontakt av tredje graden när kronprinsessan Victoria mötte jaktfalken under sitt besök på en jaktfalksuppfödning i Abu Dhabi.

Närkontakt av tredje graden när Victoria mötte jaktfalken!

Läs mer: Nya bilden på Victoria och barnen som prins Daniel har närmast hjärtat

Foto: Ibl, TT, Stella Pictures