Victorias privata lunch på Haga slott – se bilderna!

Du får inte missa bilderna från Victorias privata lunch för mamma Silvia och hennes kungliga gäster. Följ med hem till kronprinsessfamiljens Haga!

Kronprinsessan Victoria kunde inte vara med vid drottning Silvias demensforum på Kungliga slottet eftersom hon var på klimatmöte i Norge. Men sin mammas kungliga gäster drottning Sofia och prinsessan Takamodo av Japan (som tituleras Hennes Kejserliga Höghet) ville hon ju inte missa, och så fort Victoria var tillbaka i Stockholm stod hon värdinna för en privat lunch på Haga slott.

Haga slott på våren.

Haga i vårskrud.

Hagaparken bjöd på strålande solsken och härligt vårgröna träd, och när gästerna anlände kom kronprinsessan ut på trappan och tog emot med stora famnen. En snabb hovnigning blev det också, det är obligatoriskt när hon träffar drottning Sofia.

Kronprinsessan Victoria hovniger för drottning Sofia.

Victorias lilla hovningning.

Drottning Silvia, drottning Sofia av Spanien, prinsessan Takamodo av Japan och kronprinsessan Victoria på trappan till Haga slott.

Detta var en helt informell lunch, så stämningen var avslappnad och de höga dörrarna släppte in vårljuset.

Innan de satte sig till bords i kronprinsessans vackra blåa matsal fick gästerna dessutom en guidad tur i Hagaparken.

Matsalen på Haga slott.

Matsalen på Haga slott, med sina förgyllda stolar klädda i blått.

49-årige Jonas sköter hushållet på Haga slott

Kammarmästare Jonas Wallin ansvarar för hushållet hemma hos kronprinsessan Victoria och prins Daniel. Det är han som ser till att allt det praktiska fungerar och dessutom kan han allt om Haga, så han blev den perfekta guiden under drottningarnas och prinsessan Takamodos rundtur. Här står de framför Ekotemplet…

Kammarmästare Jonas Wallin guidar drottning Silvia, drottning Sofia och prinsessan Takamodo på Haga.

Hovveteranen Jonas Wallin visar runt.

…och sedan fortsatte de till Gustav III:s paviljong.

Drottning Silvia, drottning Sofia och prinsessan Takamodo i Gustav III:s paviljong.

Man kan inte bli annat än imponerad i Gustav III:s underbara paradrum!

Drottning Sofia och prinsessan Takamodo fick bland annat höra att det var från detta lilla sommarslott som Gustav III begav sig till den ödesdigra maskeradbalen på Operan i mars 1792 där han blev skjuten. Men de fick höra mycket annat också – som hur man egentligen gör när man rengör de stora ljuskronorna!

Drottning Silvia, drottning Sofia och prinsessan Takamodo utanför Gustav III:s paviljong på Haga.

Finast tänkbara avslutning på de kungliga gästernas intensiva tvådagarsbesök i Stockholm.

Kvällen före var drottning Silvia, drottning Sofia och prinsessan Takamodo dessutom hedersgäster vid Dementia Forum X stora festliga middag på Nationalmuseum och kvällssolen lyste över Stockholm när de kungliga limousinerna rullade in.

Drottning Silvia, drottning Sofia av Spanien och prinsessan Takamodo av Japan var hedersgäster vid Dementia Forum X festliga middag på Nationalmuseum i Stockholm.

Drottning Silvia och hennes gäster utanför Nationalmuseum.

Drottningträffen i Hagaparken – se hovets film här:

Foto: Sara Friberg/Kungl. Hovstaterna, Karin Törnblom/TT