Victorias revansch – efter den hårda kritiken

Idag fyller Victoria 43!

Det är alltid kontroversiellt när kungligheter kliver utanför normen om vad de brukar säga och inte – men det är aldrig något kronprinsessan varit rädd för!
Det här är kronprinsessan Victoria
Slå på ljud

Kronprinsessan Victoria är en stark allierad till hbtq-rörelsen, vilket hon visat genom att hålla tal på både QX-galan och nu senast inledningen av Prideveckan.

Men innan talet gick åsikterna isär kring huruvida Victoria var lämplig eller ej som Pride-talare. Vissa menar att Victoria är en för tydlig symbol för etablissemanget för att fungera som ansikte utåt för paraden.

– Prides historia är kamp och protest. Att Kronprinsessan inviger paraden är orimligt och ett förakt mot vad Pride egentligen handlar om, säger Mona Camara Sylvan, från gruppen Queers against fascism, i en intervju med tidningen Arbetaren inför talet.

Men på själva dagen hyllades kronprinsessan återigen för sina ord, och hon berörde många som lyssnade till hennes virtuella tal.

“Tack, kronprinsessan”, skrev artisten Sarah Dawn Finer på Twitter.

“Starkt och viktigt tal”, skrev den socialdemokratiska politikern Hillevi Engström.

Victorias tal på Pride berörde många!

Några som däremot fortfarande var starkt kritiska var Republikanska föreningen, som kritiserade Victoria i en debattartikel i Aftonbladet, skriven av generalsekreteraren Magnus Simonsson.

“Först och främst är dock monarki en idé om att det är skillnad på folk och folk. Stockholms Prides värdegrund måste vara en helt annan än monarkins. Pride ska vara en manifestation för alla människors lika värde. Stockholm Pride borde sagt nej till förslaget om att Victoria Bernadotte skulle medverka då kungahusets värderingar står i strid med priderörelsens mål och syfte.

LÄS MER: Kungliga påhoppet på Victoria – inför alla 

Nu har repliken avfyrats, och det är journalisten och författaren Kristina Hultman som rycker ut till kronprinsessans försvar i samma tidning. Hon menar att trots att Magnus Simonsson har en viss poäng, att monarkiska system inte vilar på en helt demokratisk grund, har han ändå fel när det kommer till symbolvärdet av Victorias handling.

Pride 2019

Bild från förra årets parad i Stockholm. I år sker den digitalt på grund av pandemin.

”När kronprinsessan riktade sig till den enskilde hbtqi-personen i lördags och sa att ”vi är många som står bakom dig, jag står bakom dig”, då gav hon aktivt stöd till alla de miljontals världen över som dagligen tvingas dölja sin könsidentitet, sitt könsuttryck eller sin sexuella identitet. Symbolvärdet som det ställningstagandet har i länder som Putins Ryssland eller hatbrottens Uganda ska inte underskattas.” skriver Hultman i Aftonbladet.

”Det krävs mod och beslutsamhet att ta ett sådant steg i rollen som tronföljare. Det modet och den beslutsamheten förtjänar respekt.” avslutar hon.

Foto: TT