Victorias sorg över drottningens beslut

kungen drottning silvia kronprinsessan victoria

Det finns omständigheter som inte ens kungligheter rår på. Och nu drabbade det drottningen och kronprinsessan Victoria.

 

Victoriadagen blev veckans stora kungliga höjdpunkt. På pluskontot stod den nya spelplatsen – slottsruinen och det lilla avskalade Audiensrummet bjöd ju på en mycket vackrare inramning än vad Idrottsplatsen i Borgholm brukar göra.

Victoriadagen 2020: Victoria med The Mamas.

The Mamas hyllade Victoria från scenen i Borgholms mäktiga slottsruin.

Men någon folkfest blev det inte, och det var deppigt för alla, inte minst för födelsedagsbarnet Victoria själv, som verkligen uppskattar att hon i vanliga fall får tillfälle att fira tillsammans med så många ölänningar och andra.

Dessutom var det ju detta med att hon inte kunde få ha sin kungliga storfamilj omkring sig i år, eftersom både pappa kungen, 74, mamma drottningen, 76, och lillasyster Madeleine på olika sätt är drabbade av coronaläget i Sverige respektive USA. Och särskilt svårt var det nog att kungaparet tvingades stanna hemma.

Kungen och drottningen vid Idéträdgårdstävlingen 2020 på Sollidens slott.

Kungaparet med sin hund Brandie.

Efter att ha varit med på varenda Victoriadag – i mer än 40 år – fick de för första gången sitta hemma i tv-soffan på Solliden och se sin dotter bli firad, bara några hundra meter bort.

Victoriadagen 2020 - Victoria Daniel och Estelle håller handen

Det blev en kväll med många starka känslor.

Hovet om Victoriadagen 2020

Det var också detta som var en (av flera) anledningar till att kronprinsessan Victoria bestämde sig för att välja bort sin Räpplingedräkt i år, säger hovets informationschef Margareta Thorgren till Svensk Damtidning. Det är ju en kunglig klädkod som annars har varit orubblig i bra många år.

Victoria och drottning Silvia i Ölandsdräkt

Kronprinsessan Victoria och drottning Silvia i sina Ölandsdräkter ett tidigare år.

Men i och med drottningens frånvaro så tyckte Victoria att det skulle ha känts konstigt att sitta där ensam i sin Ölandsdräkt, och så fick det bli en härlig sommarklänning i stället.

Victoriadagen 2020 Victoria i By Malina

Kronprinsessan firade, klädd i By Malina.

Hör Svensk Dams chefredaktör om Victoriadagen 2020:

Foto: TT.