Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Victorias stora oro på Haga slott – framtiden är oviss: "Frågan är bara..."

25 okt, 2023, 16:00 

Kronprinsessan Victoria berättar. Hon sitter på en stor oro om framtiden.

Annons

Vår kronprinsessa jobbar hårt för att förändra, och belysa frågor hon tycker är viktiga. Det ingår ju i hennes jobb som framtida drottning, och representant för kungahuset. Och allt som oftast är det glädjefyllt och positivt.

Men nu talar Victoria ut i en intervju, och erkänner en överhängande oro inför framtiden.

Daniel fast för fortkörning • Madeleines svindyra outfit på galan • Avslöjar: Chris lämnar efter krisen – 3 kungliga snackisar från vecka 42!Brand logo
Daniel fast för fortkörning • Madeleines svindyra outfit på galan • Avslöjar: Chris lämnar efter krisen – 3 kungliga snackisar från vecka 42!

Kronprinsessan Victorias stora oro för framtiden

En av de frågor som Victoria brinner allra mest för är klimatet och miljön. Hon värnar om att rädda våra hav, bevara vår natur och säkra en framtid för kommande generationer.

Annons

Och trots idogt arbete från många håll, är hon orolig för vad framtiden bär. Det berättar hon i en kommande intervju i P1:s Naturrummet. Framför allt rör det de klimatförändringar vi ser, och förlusten av biologisk mångfald.

–Vi börjar få upp ögonen, även om jag inte tror att vi riktigt förstår hur illa det är ställt. Frågan är bara om vi mäktar med att göra något åt saken, säger kronprinsessan Victoria i intervjun som sänds den 28 oktober.

Johan T Lindwall om Daniels efterlängtade 50-årsfest: ”Nu är det dags!”Brand logo
Johan T Lindwall om Daniels efterlängtade 50-årsfest: ”Nu är det dags!”

Kronprinsessan Victorias önskan för barnen

Precis som många andra, hoppas Victoria att hennes två barn Estelle och Oscar ska få uppleva den magi som finns ute i naturen. Ja, precis som hon gjort som barn.

Annons

–Det doftar barr och ljungen blommar. Här i skogen känner jag mig omsluten, och dofterna och färgerna är på ett speciellt sätt. Det naturen ger mig - det vackra och det mystiska - det vill jag ge vidare till mina barn, säger hon i intervjun.

Dessutom är det ingen hemlighet att hon ser till att barnen vet om hur viktigt det är att värna om sina omgivningar. Under åren har vi fått följa med kronprinsessfamiljen på skärpplockning, och när de fiskar upp skräp från haven och stranden. Både hemma på Haga, och ute på deras älskade Öland.

Kronprinsessan Victoria, prinsessan Estelle och prins Oscar fiskar upp skräp från havet
Att plocka skräp kan faktiskt vara en kul familjeaktivitet!

Det var också en mindre trevlig naturupplevelse med dottern Estelle som gjorde att Victoria fick upp ögonen för hur förorenade våra vatten är av mikroplaster.

Annons

– Estelle gick ner och badade i vattnet och kom sen upp och jag torkade av henne och insåg att hon var täckt av sand. Och samtidigt som jag insåg att hon var täckt av sand insåg jag att vi var på en stenstrand, det fanns ingen sand utan det var ju bara plastpartiklar, sa hon i Året med kungafamiljen 2018.

Prins Oscar med en håv på en strand, som fiskar upp skräp
Prins Oscar är ett skärpplockar-proffs!

Foto: TT/Kungliga hovstaterna

Annons