Victorias stora sorg – mardrömsbeskedet på bröllopsdagen

Jonas Ekstromer

Victoria har drabbats av en stor sorg – just på den dagen som lyckan skulle vara som störst.

Slå på ljud

Under lördagen firar både kungaparet och kronprinsessparet bröllopsdag men det som skulle vara en glädjens dag har istället präglats av sorg. Aftonbladet rapporterar under lördagen att Sara Wedlund gått bort vid endast 45 års ålder, något som innebär en stor sorg för kronprinsessan Victoria, som delade ut stipendium till långdistanslöparen på Victoriadagen 1996.

Det var året efter hon slog igenom med buller och brak när hon tog sig till final i 5000 meter på VM på hemmaplan i Göteborg. Hela publiken skanderade hennes namn inne på arenan, och trots att hon slutade på en niondeplats var det ingen tvekan om vem som var vinnaren i folkets ögon.

Löpartjejen Sara Wedlund fick 1996-års Victoriastipendium. 

Sara representerade klubben Hässelby SK, och klubbordföranden Bengt Olsson minns henne med värme.

– Trevlig och intelligent tjej. Det var en god person, en sån man minns med saknad. Det är alltid tråkigt när någon går bort så ung, säger han till Aftonbladet.

Saras karriär fick därefter ett abrupt slut. Efter problem med skador och sjukdom, med flera försök till comeback, fick hon till slut se sig besegrad av sin egen kropp, och den sista intervjun hon gjort i media var med Aftonbladet år 2003. Då berättade hon om känslorna som gick igenom under det plötsliga genombrottet i Göteborg.

– Det var lite konstigt, och när alla började jubla tittade de andra tjejerna i loppet på mig och undrade vad jag var för en.

– Jag tror att upplevelsen och vistelsen här i Göteborg kommer att vara ett minne för livet, sa hon till Aftonbladet.