Victorias stora sorg mitt under festkvällen – sa plötsligt sanningen

Kronprinsessan Victoria

Kronprinsessan Victoria bar på en stor sorg mitt under festkvällen.
GRATTIS VICTORIA! Här firas kronprinsessan på namnsdagen – se filmen
0:50

Efter reklamen: GRATTIS VICTORIA! Här firas kronprinsessan på namnsdagen – se filmen

(0:50)

Slå på ljud

Kronprinsessan Victoria har alltid talat sig varm om utbildning och dess förmåga att förändra människors liv. Därför var hon en självklar hedersgäst när Sveriges förenade studentkårers firade sitt 100-årsjubileum på Clarion Hotel i Stockholm.

Kronprinsessan Victoria bar på sorg

Men i dessa oroliga tider är det svårt att gå upp helhjärtat i en fest, oavsett hur värdigt syftet bakom är.

Det var Victoria helt öppen med i talet som hon höll under tillställningen.

– Det är en ära för mig att vara här ikväll för att fira Sveriges förenade studentkårers 100-årsjubileum. Jag ska vara helt uppriktig: jag tror att vi alla kan känna oss lite kluvna inför den här kvällen. Kan jag ta på mig festkläder när kriget rasar i vårt närområde? Kan jag stå här och skåla när miljoner ukrainare flyr för sina liv? Det är ett faktum, att den här festen hålls vid en tidpunkt när det finns mycket annat än fest att tänka på, säger Victoria i talet.

Samtidigt lyckades Victoria knyta an till kvällens tema på ett väldigt fint sätt.

– Jag vill verkligen säga, att jag är glad att vara här tillsammans med er ikväll. Värden som åsiktsfrihet, yttrandefrihet och akademisk frihet är grundläggande för vår demokrati. Men tyvärr är detta också värden som inte är självklara i den tid vi lever i, utan som måste försvaras. Och där är studentrörelsen en viktig kraft, säger Victoria.

"Oskyldiga dör"

Kungafamiljen har tagit tydlig ställning emot Rysslands invasion av Ukraina. Det gjorde kungen klart i ett tal som han höll i Karlsborg.

– Europa befinner sig i en utomordentligt svår situation, svårare än på mycket länge. Den ryska federationen har invaderat Ukraina. Detta strider mot folkrätten och sätter grundläggande fri och rättigheter ur spel. Den humanitära katastrofen är ett faktum. Människor flyr sina hem och sitt land. Familjer splittras, oskyldiga dör. Sverige har bland annat tillsammans med övriga EU-länder i kraftigaste möjliga ordalag fördömt det ryska agerandet. Våra tankar går till det ukrainska folket, sa kungen då.