Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Victorias totala chock efter kungens ord – här kan hon inte dölja reaktionen

06 maj, 2024, 18:41 
Vendela Lönnqvist
SVT
Victorias förvåning gick inte obemärkt förbi efter kungens ord
Annons

– Det är en stor ära och glädje för drottningen och mig att få hälsa Danmarks nya kungapar välkomna till Sverige och kungliga slottet.

Så inledde kungen sitt tal till Mary och Frederik under finalen av den första dagen för danska statsbesöket – galamiddagen.

Vilka klänningar! Vilka juveler! Se kungligheternas magiska outfits på danska festenBrand logo
Vilka klänningar! Vilka juveler! Se kungligheternas magiska outfits på danska festen

Galamiddagen på slottet

I salen på slottet hade kungligheter, ministrar, politiker, kulturkändisar och finanseliten samlats för att fira att Danmarks kungapar rest hela vägen till svensk mark för ett statsbesök.

Det är det första för Frederik sedan han blev kung.

Fina relationen mellan Victoria och Frederik

Kungen valde senare i talet att lägga fokus på den goda relation som finns mellan kung Frederik och kronprinsessan Victoria.

– Drottningen och jag är även glada över att kung Frederik och kronprinsessan har en så fin relation. Det är glädjande att se hur ni förenas av er humor och värme. Och att miljö-, klimat- och hållbarhetsfrågor ligger er varmt om hjärtat. Det ger oss hopp om framtiden.

Victorias chock efter kungens tal

Men det är i nästa paragraf av talet som kungen säger något som får Victoria att reagera.

Annons

– Hållbarhet handlar ju också om god hälsa, något som kung Frederik och kronprinsessan brinner för. Inte bara att ni själva håller er i form, säger kungen.

Då syns Victoria nästan studsa till. Med uppspärrade ögon söker hon kontakt med Frederik som sitter bredvid.

"Vill motivera fler"

Kungen fortsätter.

– Ni vill motivera fler att börja idrotta och motionera. Ett exempel är kung Frederiks engagemang i Royal Run, ett lopp som främjar motion och hälsa hos danska folket. Sannerligen ett lovvärt initiativ!

Victoria nickar instämmande efter att hon förstått var kungen ville leda talet vidare – men man kan lugnt påstå att hon inte var beredd på vad pappa kungen skulle säga!

Annons