Victorias tuffa kärlekskrav – som Daniel MÅSTE gå med på

Victorias tuffa kärlekskrav – som Daniel MÅSTE gå med på
Kronprinsessan Victoria och prins Daniel har varit tillsammans i över ett decennium. Men deras kärlek vilar på en gemensam överenskommelse.
Annons

Den 14 februari 2009 föll en viss Daniel Westling ner på knä och friade till kronprinsessan Victoria på isen utanför Drottningholm. 16 månad senare blev det stort prinsessbröllop i Storkyrkan.

Men tolv dagar före bröllopet hade paret fattat en skriftlig överenskommelse. Victoria och Daniel hade fyllt i och skrivit under ett äktenskapsförord – ett avtal mellan maka och make om vad som gäller som personlig egendom i händelse av en skilsmässa.

Victoria och Daniel – deras äktenskapsförord

 

Annons
Äktenskapsförordet som Daniel och Victoria skrev på tillsammans.
Äktenskapsförordet som Daniel och Victoria skrev på tillsammans.
Annons

I avtalet mellan Daniel och Victoria kan man läsa att turturduvorna kom överens om att allt som de äger, kommer att ärva, får i gåva eller tjänar ihop genom arbete kommer att klassas som personlig egendom. Daniel får alltså inte en portion av kungafamiljens förmögenhet vid en eventuell skilsmässa.

“All den egendom som omfattas av giftorättsreglerna och som Vi gemensamt eller var för sig äger vid äktenskapets ingående eller därefter förvärvar genom arv, gåva, testamente, eget arbete eller på annat sätt, och därtill även egendom som kan komma att träda i nyssnämnda egendoms ställe, skall med i § 3 nedan angivet undantag, vara enskild egendom”, står det i äktenskapsförordet.

Här är undantaget i avtalet

Det finns dock ett undantag från bestämmelsen.

“Vad Vi under äktenskapet förvärvar i form av privat bohag og husgeråd skall vara giftorättsgods.”

Detta innebär att alla möbler som Daniel och Victoria köpt till sitt hem i Haga slott betraktas som gemensam egendom.

Annons

Äktenskapsförord är ingen ny företeelse inom kungafamiljen. Kungen yrkade på samma avtal när han gifte sig med sin Silvia 1976.

Daniels fina ord om Victoria

Kronprinsessan Victoria och prins Daniel firar tio år efter förlovningen.
Kronprinsessan Victoria och prins Daniel firar tio år efter förlovningen.

Och det råder inga som helst tvivel om att Daniel accepterade kravet med glädje. Det märktes inte minst på det innerliga, sagolikt vackra talet som han höll vid deras vigsel, bara dagar efter att äktenskapsförordet var undertecknat.

För nio år sedan hade jag förmånen att lära känna en ung kvinna med en härlig humor, en stark pliktkänsla och dessutom väldigt, väldigt klok. Vi blev vänner. Ju mer jag lärde känna henne desto mer oemotståndlig blev hon. De här åren med dig Victoria har flugit förbi, har varit de bästa i mitt liv, sa Daniel då. 

– Älskade Victoria. Jag är så stolt över det vi har tillsammans. Jag är så lycklig för att nu få vara Din man. Jag kommer att göra allt jag någonsin kan för att Du ska förbli så lycklig som Du är i dag. Victoria, störst av allt är kärleken. Jag älskar Dig så.

Annons

 

Mer om svenska och internationella kungligheter, societet och kändisar från oss på Svensk Damtidning:

Dela på:

11 kommentarer till “Victorias tuffa kärlekskrav – som Daniel MÅSTE gå med på”

 1. Rosa Marie skriver: 12 april, 2020

  Daniel holdt den smukkeste tale til sin brud og imponerede i det hele taget ved at holde den lange og formfuldendte tale uden manuskript. Flot præstation i en situation og et forum, hvor mange nok ville være nervøse.


 2. AnnaS skriver: 12 april, 2020

  Det var väl knappast Victoria eller kungen personligen som ställde “tuffa kärlekskrav” utan hovets jurister…detta är nog standard i dessa kretsar.
  Skriver de verkligen “og” och inte “och” i äktenskapsförordet…?


  1. Ulla Lundell skriver: 13 april, 2020

   Vad är det för konstigt i att ett par har ett äktenskapsförord kungliga eller inte ?

   Ulla


  2. Desirée skriver: 14 april, 2020

   Så du tror att juristen, som är anställd av kungen, bestämmer över honom?


 3. Bea skriver: 12 april, 2020

  Standard äktenskapsförord för många vid giftermål. Inte ett speciellt märkvärdigt dokument.


 4. HMA skriver: 12 april, 2020

  Känns snålt med tanke på att rollen innebär att bli en av Sveriges mest offentliga personer, och att de jobbar ihop.
  Som att vara livegen..

  Men det kanske är ett sätt att “låsa in” så gräset aldrig blir grönare på andra sidan. Kungliga äktenskap ska ju helst hålla.
  Victoria sitter onekligen med alla trumf på hand.


 5. Bea skriver: 14 april, 2020

  HMA,
  Det är väl en självklarhet att det i detta fall måste finnas ett äktenskapsförord – varför tycker du att det är konstigt?


 6. josefin skriver: 15 april, 2020

  Tänk vad roligt om de inte haft äktenskapsförord o att Daniel vid en eventuell skilsmässa krävt att fà ut halva kungariket att statschefa över. Egentligen ingen stor skillnad mot hur Bernadotterna kom till tronen när man plockade in en Napoleon-anhängare eftersom Napolen var storledaren vid tiden. Sà kan man ocksà fà en ny dynasti.


 7. Obs skriver: 15 april, 2020

  Om/när det blir skilsmässa/skilsmässor i det svenska kungahuset så har vi tre kungabarn, som gör precis som de själva vill. De har alla tre råkat träffa sina makar ute i vimlet i Sthlm och ingen av deras respektive har väl bidragit med någon förmögenhet till kungahuset. Självklart kommer kungabarnen att dela med sig av sina ev. kvarstående förmögenheter till sina ex.


 8. Bea skriver: 15 april, 2020

  Obs,
  Det ser jag inte som en självklarhet. Varför skulle dom göra det?


 9. HMA skriver: 16 april, 2020

  Bea, jag sa inte att det var konstigt att det fanns ett äktenskapsförord. Jag sa att det var snålt att han inte får något ekonomiskt mer vid en ev.skilsmässa än en del av bohaget.

  Det finns många äktenskapsförord som är konstruerade på annat sätt, speciellt i takt med antal gifta år.
  Vad skulle en ex-kunglighet jobba med i Sverige om de skulle skilja sig? Börja från scratch..? Tycker det vore rimligt att det finns nån ekon.kompensation med.
  Som det är nu kan han nästan inte skilja sig. Å Victoria är är nog inte den som är lyhörd nog att ta andra beslut än hovets, van som hon är att dessutom ständigt vara i centrum och ta plats.
  Tycker han sett oerhört less ut länge…


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Annons
Annons
Annons
Laddar