Victorias tuffa kärlekskrav – som Daniel MÅSTE gå med på

Kronprinsessan Victoria och prins Daniel har varit tillsammans i över ett decennium.Men deras kärlek vilar på en gemensam överenskommelse.

Den 14 februari 2009 föll en viss Daniel Westling ner på knä och friade till kronprinsessan Victoria på isen utanför Drottningholm. 16 månad senare blev det stort prinsessbröllop i Storkyrkan.

Men tolv dagar före bröllopet hade paret fattat en skriftlig överenskommelse. Victoria och Daniel hade fyllt i och skrivit under ett äktenskapsförord – ett avtal mellan maka och make om vad som gäller som personlig egendom i händelse av en skilsmässa.

Victoria och Daniel – deras äktenskapsförord

 

I avtalet mellan Daniel och Victoria kan man läsa att turturduvorna kom överens om att allt som de äger, kommer att ärva, får i gåva eller tjänar ihop genom arbete kommer att klassas som personlig egendom. Daniel får alltså inte en portion av kungafamiljens förmögenhet vid en eventuell skilsmässa.

“All den egendom som omfattas av giftorättsreglerna och som Vi gemensamt eller var för sig äger vid äktenskapets ingående eller därefter förvärvar genom arv, gåva, testamente, eget arbete eller på annat sätt, och därtill även egendom som kan komma att träda i nyssnämnda egendoms ställe, skall med i § 3 nedan angivet undantag, vara enskild egendom”, står det i äktenskapsförordet.

Här är undantaget i avtalet

Det finns dock ett undantag från bestämmelsen.

“Vad Vi under äktenskapet förvärvar i form av privat bohag og husgeråd skall vara giftorättsgods.”

Detta innebär att alla möbler som Daniel och Victoria köpt till sitt hem i Haga slott betraktas som gemensam egendom.

Äktenskapsförord är ingen ny företeelse inom kungafamiljen. Kungen yrkade på samma avtal när han gifte sig med sin Silvia 1976.

Daniels fina ord om Victoria

Kronprinsessan Victoria och prins Daniel firar tio år efter förlovningen.

Kronprinsessan Victoria och prins Daniel firar tio år efter förlovningen.

Och det råder inga som helst tvivel om att Daniel accepterade kravet med glädje. Det märktes inte minst på det innerliga, sagolikt vackra talet som han höll vid deras vigsel, bara dagar efter att äktenskapsförordet var undertecknat.

– För nio år sedan hade jag förmånen att lära känna en ung kvinna med en härlig humor, en stark pliktkänsla och dessutom väldigt, väldigt klok. Vi blev vänner. Ju mer jag lärde känna henne desto mer oemotståndlig blev hon. De här åren med dig Victoria har flugit förbi, har varit de bästa i mitt liv, sa Daniel då. 

– Älskade Victoria. Jag är så stolt över det vi har tillsammans. Jag är så lycklig för att nu få vara Din man. Jag kommer att göra allt jag någonsin kan för att Du ska förbli så lycklig som Du är i dag. Victoria, störst av allt är kärleken. Jag älskar Dig så.

 

LÄS OCKSÅ: Victorias kärleksgest till Daniel som överraskade alla