Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Victorias tydliga nej – vägrar ställa upp: "Det är det värsta hon vet"

25 apr, 2024, 09:30 
Kronprinsessan Victoria
Björn Larsson Rosvall/TT
Kronprinsessan Victoria ska genomgå en utbildning – men en sak säger hon tydligt nej till.
Annons

På torsdagsmorgonen kom hovet och Försvarsmakten med ett synkroniserat besked. Kronprinsessan Victoria ska genomgå en officersutbildning.

Det bar Silvia, Victoria & Sofia på finska festen på slottetBrand logo
Det bar Silvia, Victoria & Sofia på finska festen på slottet

"Under hösten 2024 påbörjar Kronprinsessan särskild officersutbildning för att ges en djupare förståelse i taktik, krigsvetenskap samt militärstrategi. Särskild officersutbildning, som Kronprinsessan nu påbörjar vid Försvarshögskolan och i Försvarsmakten, innehåller både teoretiska och praktiska utbildningsmoment", skriver hovet i pressmeddelandet.

Kronprinsessan Victoria ska utbildas: "Det ingår"

Svensk Dams chefredaktör Johan T Lindwall medverkade i Morgonstudion för att berätta mer om bakgrunden till beslutet.

Han var inte ett dugg förvånad.

– Det här ingår i kronprinsessan Victorias framtida jobb som statschef. Hon måste ha en militär utbildning. Hon påbörjade den redan 2003, när hon gjorde en grundläggande soldatutbildning på tre veckor utanför Södertälje, ett slags mini-lumpen. Det här är nästa steg, säger Johan T.

Annons

– Samma sak kommer att ske för prinsessan Estelle en dag. Ska du bli statschef ska du ha den här grundläggande utbildningen.

Victorias besked kommer under en tid då fler krigshotet känns mer aktuellt för svensken än på länge.

– Vi har precis gått med i Nato, vi har ett världsläge som är otroligt oroligt. Det här skickar signalen att vår framtida drottning tar det på högsta allvar och visar sitt engagemang, säger Johan T.

Victoria tackar nej till gräddfil: "Värsta hon vet"

I Morgonstudion ville man veta om Victoria, som just framtida drottning, kommer att bli särbehandlad under utbildningen. Kommer hon att få en kurs speciellt utformad efter hovets schema? Nej, säger Johan T. Det skulle bara göra Victoria provocerad.

– Om jag känner henne rätt så skulle hon aldrig tillåta en skräddarsydd utbildning där man gör något bara för henne. Hon kommer att ingå i en grupp precis som hon gjorde 2003. Hon kommer inte få några gräddfiler, det är det värsta kronprinsessan vet, säger Smålandssonen.

Annons