Victorias unika vägval – går emot Mary & Mette-Marit

Kronprinsessan Victoria kliver av statsplanet med statsministern, Stefan Löfven.

Den sista tiden har det blivit så tydligt: Vibbarna kring Victoria är så mycket mer ”landsfader” än First Lady. Hon har steppat upp!

Mer blivande regent än ”First Lady”. Victorias lott i livet är unik, precis som hennes val av väg framåt. Den sista tiden har det märkts mer och mer att hon förbereder sig för sin roll som framtida drottning. Och hennes roll är helt annorlunda mot Mette-Marits och Marys – redan nu.

Kungen och kronprinsessan Victoria.

För medan Victoria representerar Sverige vid statsministerns sida så har kronprinsessan Mette-Marit tvingats ta ett stort steg tillbaka. För henne väntar en annorlunda drottningroll. Dels för att det är Haakom som blir regenten, men också får att hon lever med diagnosen lungfibros. En kronisk och obotlig sjukdom som hon dock tycks hålla i schack. Priset har varit det aktiva livet med rader av officiella uppdrag.

Kronprinsessan Mette-Marit.

Mette-Marits nya liv.

Häromveckan bjöd Mette-Marit på en glimt från sin vardag hemma på Skaugum, och den visar en kronprinsessa som sitter vid vävstolen, går långa promenader i vårsolen och fokuserar på att umgås med sin familj.

Och kronprinsessan Mary? Ja hon har en roll som i mycket liknar den som drottning Silvia nu har axlat i snart 44 år: Att i framtiden stå vid blivande kung Frederiks sida, som ett stöd för monarkin.

kronprinsessan mary och kronprins frederik flyttar isär

Mary och Frederik.

Kronprinsessan Victorias hemliga Instagramkonto

Medan vår egen Victoria ska axla ansvaret för den svenska monarkin – själv. Eller som någon uttryckte saken:

– De andra kronprinsessorna har intagit mer av en ”First Lady”-position, medan Victorias roll är helt unik. Redan nu ser man ju att hon steppar fram som det kvinnliga svaret på en landsfader. När den dagen kommer blir hon Sveriges första regerande drottning sedan drottning Ulrika Eleonora. Och det är 300 år sedan.

Kronprinsessan Victoria och prins Daniel

Victorias ansvar har vuxit.

– Dessutom skiljer Victoria ut sig på ett annat sätt. Till skillnad från Mette-Marit håller sig ju Victoria helt till den officiella linjen även när det gäller sociala medier. Har hon något eget Instagram-konto så är det hemligt och väldigt privat!

Kronprinsessan Victoria

Foto: Anna-Lena Ahlström/Kungl. Hovstaterna, Jonas Ekströmer/TT, Jessica Gow/TT.