Victorias utpekade svärfar död – svenska kungafamiljen i djup sorg

11 jan, 2023, 05:36 

Under tisdagskvällen kom ett tragiskt besked.

Annons
Victorias utpekade svärfar död – djupa sorgen i svenska kungafamiljen
Victorias utpekade svärfar död – djupa sorgen i svenska kungafamiljen

Det var förra veckan som det rapporterades om att Greklands exkung Konstantin II vårdades på sjukhus efter en stroke, och hans läge beskrevs som kritiskt men stabilt.

Familjen fanns vid hans sida på sjukhuset, och under tisdagskvällen kom beskedet att 82-årige Konstantin avlidit på sjukhus.

Nu är kungafamiljen i sorg.

Greklands exkung Konstantin död 82 år gammal

Recept.se Nyhetsbrev

Det var i nio år, mellan 1964 och 1973 som Konstantin II var Greklands kung. Tiden var kort, men intensiv. Tre år efter att han tillträdde försökte han störta Greklands militärjunta, som hade makten – men misslyckades.

Konstantin flydde landet, och några år senare deltog grekerna i en folkomröstning om huruvida monarkin ska behållas som statsskick. Resultatet blev att avskaffa monarkin, och Konstantin gick med på det men avsade sig inte sin titel.

Annons

Banden till Konstantins familj och det svenska kungahuset är många. Bland annat är han gift med drottning Margrethes syster prinsessan Anne-Marie, som ju är kungens kusin.

Kronprinsessan Victorias sorg efter dödsfallet

Faktum är att kronprinsessan Victoria har träffat exkung Konstantin vid ett flertal tillfällen, och hon är gudmor till hans barbarn prins Constantine Alexios av Grekland. Han var såklart även med på Victoria och Daniels bröllop 2010.

Ex-kung Konstantin och kronprinsessan Victoria
Kronprinsessan och Konstantin hade en fin relation.

Men banden sträcker sig längre än det, och Victoria och Konstantin hade kunnat bli ännu närmare. På 90-talet kopplades kronprinsessan och Konstantins son prins Nikolaos av Grekland och Danmark ihop, med förhoppningarna att de skulle bli det nästa nya stora kungliga paret.

Annons

Om det hade hänt, hade ju Konstantin blivit kronprinsessans svärfar. Som bekant blev det inte så, men kungligheterna har förblivit goda vänner. Prins Nikolaos kom bland annat till Sverige för prinsessan Madeleines bröllop, och en rad andra tillställningar.

Prins Nikolaos med frun prinsessan Tatianaved på bild med prins Carl Philip, prinsessan Sofia och prinsessan Märtha Louise.
Prins Nikolaos med frun prinsessan Tatianaved på bild med prins Carl Philip, prinsessan Sofia och prinsessan Märtha Louise.

Detta är självklart en stor sorg för folk runt om i världen, för Konstantins närmsta, och för vår svenska kungafamilj som ju har en så fin relation till den grekisk/danska familjen.

Foto: TT

Annons