Victorias val kritiseras i debatten: "barnsligt"

kronprinsessan victoria prins daniel

En ny het modedebatt har blossat upp och Victoria har 'valt sida' – utan att hon vet om det. Vi har kartlagt konflikten!
Har du koll på de kungliga snackisarna från vecka 49?
Slå på ljud

Det är skribenten Saga Cavallin som har skrivit en uppmärksammad debattartikel i Dagens Nyheter. Ämnet hon lyfter är den danska modescenen, som Cavallin beskriver som både bakåtsträvande och infantil. Och kronprinsessan är ju, som bekant, ett stort fan av danska designers.

"Märken som Baum und Pfergarten, Stine Goya, men kanske framför allt Ganni, har satt sin prägel på hela modevärlden inklusive de efterapande lågprismärkena. Plötsligt klär sig alla tjejer, deras mamma och mormor, i oformliga babydollklänningar med ballongärmar och överdimensionerade spetskragar. Varenda kotte ser ut som en lungsiktig ungmö från förra sekelskiftet på sanatorium, med sepian utbytt mot rejvtrippiga, instagramvänliga färgkrockar", skriver Cavallin.

kronprinsessan victoria

Kronprinsessan Victoria i dansk design.

De extrema klänningar och blusar, som beskrivs i artikeln, är förstås ingenting vi brukar se vår blivande drottning i. Däremot bär hon ofta just Baum und Pfergarten.

Kronprinsessan har utvecklat sin stil rejält de senaste åren och det finns många danska plagg i den kungliga garderoben. Men enligt Cavallin har det danska modet helt enkelt gått för långt. Hon avslutar artikeln med orden:

"Kära grannar i syd: lämna tillbaka halskråsen och mameluckerna till Skansens kostymförråd och stafettpinnen till de vuxna i rummet, alltså svenskarna. Det var att föredra när dansk design betydde fåtöljer döpta efter matvaror."

LÄS MER: Okända detaljerna – så firar kungafamiljen jul

Foto: TT