Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Victorias vän fördes till sjukhus akut – sanningen om otäcka händelsen

04 dec, 2020, 17:00 
Kungen Drottning Silvia Michael Bjerkhagen Louise Gottlieb bröllop Familjen Gottlieb
Kungafamiljens präst Michael Bjerkhagen drabbades av en massiv hjärtinfarkt: ”Jag blev dragen ur dödens käftar.”
Annons
Kronprinsessans okända krets!Brand logo
Kronprinsessans okända krets!

Han hade en central roll vid prinsessan Madeleines och prins Carl Philips bröllop och han har varit med och döpt alla de kungliga barnbarnen, utom prinsessan Estelle. Dessutom står han kronprinsessan Victoria nära. Så det var en skakad kungafamilj som tog emot nyheten om att 53-årige Michael Bjerkhagen, deras egen präst i Hovförsamlingen, hade drabbats av en massiv hjärtinfarkt.

Detta hände i januari i år och nu berättar Michael Bjerkhagen själv om dödsdramat – och om vägen tillbaka – i det nya numret av tidningen Vårdguiden som har temat Hjärthälsa.

Michael Bjerkhagen kungafamiljens präst Vårdguiden intervju hjärtinfarkt
Michael Bjerkhagen, kyrkoherde i Hovförsamlingen i Stockholm – samt kungafamiljens egen präst.

Det är en mycket allvarlig Michael Bjerkhagen som möter oss på omslagsbilden. Han står i Slottskyrkan på Kungliga slottet – och i intervjun berättar han att han inte själv insåg vad det var som hade drabbat honom. Visst, han åt medicin för sitt höga blodtryck. Men han var bara 53 och fysiskt stark. Tre gånger i veckan var han gymmet med sin personliga tränare.

Annons

– Att det kunde vara hjärtinfarkt föll mig aldrig in.

– Jag tränade som vanligt med min pt, som tyckte att jag var starkare än vanligt. Men på väg hem fick jag ont i bröstet.

Dagen efter blev bröstsmärtorna mer ihållande när han var ute på en långpromenad. Han fick svårt att andas och tog en taxi till akuten – när han i själva verket borde ha åkt ambulans.

– Jag hade ju bara ont i mitten av bröstet, inte alls den strålande känsla ut i armen som jag förknippade med hjärtinfarkt.

Men EKG:t visade hjärtinfarkten, svart på vitt, och Michael Bjerkhagen fördes i ilfart till Nya Karolinska där läkarna gjorde en akut ballongvidgning av kranskärlen.

Kronprinsessan Victorias vänskap med Michael Bjerkhagen

Kronprinsessan Victoria
Kronprinsessan Victoria tog emot beskedet om Michael Bjerkhagens hjärtinfarkt med stor bestörtning.

Då, när detta hände, uttryckte Michael Bjerkhagen sin djupa tacksamhet inför Gud och över livets gåva: ”Jag har blivit dragen ur dödens käftar. Men snart ser ni mig ’up and running’. Gud tycks behöva mig ett tag till” skrev han i ett känslomässigt inlägg på Facebook.

Annons

Och nu säger han:

– Som präst lever man nära både liv och död. Men det var inte förrän jag själv blev allvarligt sjuk som jag verkligen kände hur skör tillvaron är.

Så här långt in i Vårdguidens reportage dyker det upp ännu ett välbekant ansikte och tillika namn: Kungafamiljens ansvarige läkare, förste livmedikus Mårten Rosenqvist, 68, professor emeritus i kardiologi.

Kungafamiljens läkare Förste Livmedikus Mårten Rosenqvist professor kardiologi hjärtspecialist
Kungafamiljens hjärtspecialist Mårten Rosenqvist medverkar i artikeln.

Han konstaterar att bröstsmärtor eller tryck över bröstet är vanliga symptom och att en del som drabbas kan bli kallsvettiga och illamående.

– Men runt hälften av alla som får en hjärtinfarkt har inte haft några tidigare kända symtom eller problem med hjärtat.

Men tillbaka till hovpastor Michael Bjerkhagen. I dag, drygt tio månader efter hjärtinfarkten, har han återhämtat sig fint. Han tar blodförtunnande medicin och läkemedel som sänker blodtrycket och blodfetterna. Och han äter mer grönt och bättre fetter:

– Jag mår väldigt bra!

Kungen och drottningen med sin uppskattade hovpredikant och själasörjare Michael Bjerkhagen.

Foto: TT.

Annons