Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Victorias vän svårt sjuk – vårdades på sjukhus en längre tid

30 jul, 2020, 21:00 
AvJohanna Lejon
Det är inte alltid lätt att vara Victoria.
I sitt Sommarprat berättar nu Lars Wallin, modeskapare och couturedesigner, om den mörka tiden i barndomen. En tid av mobbing som slutade så dramatiskt att han fick vårdas på sjukhus.
Annons

I många år har Lars Wallin varit en av Sveriges mest kända, och uppskattade, klädskapare. Hans fantastiska kreationer har burits av både artister och programledare. Och kungligheter – förstås. Lars Wallin har designat flera klänningar till vår svenska kungafamilj. Både Victoria och Sofia är flitiga användare av hans design.

Sofia i klänning från Lars Wallin.

Under arbetet med kläderna kommer, givetvis, designer och kund nära varandra. Man pratar om plagget, ser skissen, provar, mäter och så vidare. Många möten blir det. Det är knappast någon överdrift att säga att Lars Wallin är vän mer både kronprinsessan Victoria och prinsessan Sofia.

Annons

Lars Wallin om mobbingen

Under onsdagen den 29 juli 2020 höll Lars Wallin ett uppskattat Sommarprat i Sveriges Radios P1. Och det blev ett gripande Sommar. Minst sagt.

– När jag gick i åttonde klass blev jag mobbad av ett gäng killar som gick i nian. Ganska brutalt mobbad faktiskt. Man kastade stolar, man mulade mig med snö, slog och skrek glåpord, berättade han.

Lars Wallin
Lars Wallin med några av sina kreationer.

Lars sa att han var ett ”tacksamt offer som inte högljutt protesterade”, samt att vuxna såg men aldrig ingrep. Vidare berättade han att han heller inte vågade berätta för sina föräldrar. När han kom hem från skolan stängde han in sig på sitt rum.

Annons

Fick läggas in på sjukhus

– Det här resulterade i magproblem med blödningar. Jag hamnade på sjukhus. Det visade sig så småningom att jag hade fått ulcerös kolit.

Tarminflammationen hölls sedan stången med hjälp av mediciner. Men mobbingen avtog inte.

Victoria och Lars Wallin
Kronprinsessan med Lars Wallin.

– På gymnasiet blev jag åter igen mobbad. Fast inte fysiskt den här gången, utan psykiskt. Ni vet det klassiska, att bli sist vald på gympan, eller, jag blev inte ens vald. Jag visste aldrig vilket lag jag tillhörde, jag fanns inte.

Kronprinsessan Victoria i en av sina Lars Wallin-klänningar.
Annons