Victorias väninna har bytt Stureplan mot Colombias slum

Victorias väninna har bytt Stureplan mot Colombias slum

Kronprinsessan Victorias barndomsvän Josephine Genétay tröttnade på det ytliga jetset-livet och hjälper nu gatubarn i Colombias slum.

Drottning Silvia och Agneta Génetay stod varandra mycket nära, och det var ett hårt slag för drottningen då väninnan gick bort i cancer. Sedan dess har Silvia stöttat sin guddotter Josephine genom uppväxtåren. Men många gånger har Josephine känt sig vilsen och sökt fylla tomheten med ett glamouröst men dock ytlig, liv.

– Jag levde som en prinsessa och pendlade mellan nattklubbar, Oscarsgalor och modeveckor i Milano och New York, berättade Josephine i en intervju i den colombianska tidningen El Tiempo.

Men vid 30 har kronprinsessan Victorias barndomskamrat ändrat kurs totalt och styrt in på en annan livsväg, långt bort från premiärernas röda mattor. I dag tar Josephine avstånd från sitt tidigare liv, där champagnen flödade och jetsetkalasen avlöste varandra.

Josephine hjälper gatubarn i Colombia

Idag ägnar Josephine sitt liv åt att hjälpa gatubarn i Colombias slum.

– Alla sa att jag var galen. De sa att jag skulle bli kidnappad. Men jag ringde min gudmor och hon gav mig numret till Diana Cerón, ordförande för stiftelsen Mentor i Colombia, säger Josephine, som genom hjälparbetet inte bara funnit lyckan utan också den stora kärleken. Mitt i den sydamerikanska misären mötte hon Anderson Zapata, en enkel man från Medellín, vars far var polis men mördades av knarklangare.

I sommar följer Anderson med Josephine hem till Sverige.

– Jag har aldrig känt mig så älskad och jag vet att kungafamiljen kommer att acceptera honom!

Foto: Charles Hammarsten