Viktiga skillnaden i prinsessornas uppfostran

Prinsessorna Victoria och Madeleine är båda kärleksfulla, närvarande mammor.Men en specifik del i barnens uppfostran har kungabarnen skött på helt olika vis.

Under 2010-talet blev kung Carl Gustaf och drottning Silvia belönade med en riklig skörd barnbarn. De tre kungabarnen Victoria, Carl Philip och Madeleine har samtliga satt barn till världen – barn som det svenska folket ögonblickligen tog till sina hjärtan.

Men avkommornas liv kommer nog att skilja sig åt ganska betänkligt. Inte minst på grund av kungens beslut i fjol, som innebar prinsessan Leonore, prins Nicolas och prinsessan Adrienne, samt prins Alexander och prins Gabriel inte längre är medlemmar av Sveriges kungahus.

Madeleine har inte berättat

Madeleine och Leonore på kusinen Oscars dop.

Madeleine och Leonore på kusinen Oscars dop.

Prinsessan Madeleine avslöjade i en intervju med tidningen Mama att hennes tre barn inte ens fått höra att de är kungligheter.

– Jag har faktiskt inte pratat med dem om det än. Jag tror det kommer att komma rätt naturligt. Och jag tror att det var så för mig med, för jag kan inte komma ihåg att mamma och pappa satte oss ner för att tala om det utan det kom nog på ett naturligt sätt. Jag tänker att när tiden kommer så kommer de fråga och undra och då får man ta det då, men nu får de leva i sin lilla bubbla, i sin lilla värld utan titlar, sa Madeleine då.

Så uppfostras Estelle

Kronprinsessan Victoria däremot, har en annan inställning i sin uppfostran. Prinsessan Estelle, som hunnit bli sju år gammal, har fått lära sig dels om kungafamiljen, men även om Sveriges historia i sin helhet.

Under 2019 fick Estelle besöka Skattkammaren, Bernadottebiblioteket och Kungliga Husgerådskammaren. På Skattkammaren fick hon bland annat se sin egen drottningkrona från 1854 och titta på dopfunten som användes vid hennes eget dop.

Hon har också fått följa med sina föräldrar på flera officiella uppdrag – allt för att hon ska vara förberedd på ett liv som kunglighet. Redan som tvååring fick hon besöka sitt egna hertiginnedöme Östergötland 2014 och inviga stigen Estelles Sagostig som hon fått namngiven efter sig i samband med dopet.

Foto: TT