Vilka pristagare får prinsessorna till bordet på Nobelfesten?

Bordskavaljertopp

Vilka pristagare får prinsessorna till bordet i år?

Drottning Silvia har alltid Nobelstiftelsens ordförande till bordet på Nobelfesten och kungen brukar ledsaga den mest prominenta kvinnliga Nobelpristagaren, vilket i år tippas bli den första kvinnliga ekonomipristagaren till Nobels  minne, Elinor Ostrom. Men vem får äran att föra kronprinsessan Victoria respektive prinsessan Madeleine till bordet?

Det brukar börja lite stelt och nervöst kring honnörsbordet, det är inte alltid lätt att hitta samtalsämnen där båda parter har något att tillföra. Men i år hittar vi faktiskt Nobelpristagare som inte bara ägnat hela livet åt forskning, utan också så spännande äventyr som världsomseglingar, flugfiske, konst och skidåkning.

Förra året hade prinsessan Madeleine ekonomipristagare Paul Krugman till bordet. Kronprinsessan Victorias bordsherre var kemipristagaren Martin Chalfie och på den högra sidan hade Victoria litteraturpristagaren Jean-Marie Gustave Le Clézio, medan kungen förde medicinpristagaren Françoise-Sinoussi till bordet. Prins Carl Philip underhöll bordsdamen Wendy Tsien, gift med kemipristagaren Roger Y. Tsien.

Vill du lära dig lite mer om årets Nobelpristagare (utanför det som Nobelfirandet egentligen handlar om – deras respektive prestationer inom forskningen)?

Då har du din Nobel-guide här:

Medicinpristagarna:

(Som får priset för forskning

kring kromosomer.)

 

Elizabeth Blackburn, 61 år. Australiskfödd amerikansk biolog verksam vid California University, San Francisco (UCSF). Elizabeth mötte sin make John Sedat i England, då de båda pluggade biologi i Cambridge. 1975 gifte de sig och därefter flyttade de till USA. John Sedat är också forskare och professor i biokemi. Paret har en son, Benjamin, 23 år.

Elizabeth Blackburn och John Sedat

Elizabeth Blackburn och John Sedat

 

Carol Greider, 48 år. Född i San Diego i Kalifornien. Carol bor med sin make Nathaniel i Washington och jobbar på laboratoriet på Johns Hopkins University i Baltimore, Maryland. Maken jobbar på universitetet i Washington. Paret har två barn, en dotter Gwendolyn Comfort, 9 år och en son, Charles Comfort, 13 år.

 

wCarol

Carol Greider med barnen Wendolyn och Charles.

Jack Szostak, 49 år. Amerikansk biolog och professor i biokemi och genetik, född i London och uppväxt i Kanada. Gift med Generose, som han har två barn tillsammans med. Hans största intressen utanför forskningen är skidåkning och djur och natur.

 

wszostak

Jack Szostak med hustrun Generose.

 

Fysikpristagarna:
(Som får priset för  insatser

inom informationsteknologi.)

Charles Kao, 77 år. Född i Shanghai (men bosatt i Hongkong), är en kinesisk-brittisk-amerikansk ingenjör och forskare, tidigare verksam både vid Standard Telecommunication i Storbritannien och Chinese University of Hong Kong. Kao mötte sin hustru May-Wan Kao i London. De gifte sig 1959 och har två barn, en son och en yngre dotter, som både arbetar i Silicon Valley, Kalifornien. Charles Kao lider av alzheimer och har därför lite svårt med talet.

 

Willard Boyle, 86 år. Tidigare verksam vid Bell Laboratories i New Jersey, USA. Efter sin pensionering slog han och hustrun sig ned i Wallace, Nova Scotia, där Willard och hustrun Betty, som är konstnär, öppnade ett galleri. Willard Boyle har varit gift med sin fru Betty sedan 1947, och har fyra barn; Robert, Cynthia, David och Pamela, 10 barnbarn och ett barnbarnsbarn. Sedan början av 2009, bor paret i Halifax.

Charles Kao

Charles Kao.

 

George Smith, 79 år. Tidigare verksam vid Bell Laboratories i USA. George jobbade vid Bell Laboratories i New Jersey tillsammans med Willard Boyle, men har sedan sin pensionering inte ägnat forskningen en tanke, istället har han och hans fru Janet seglat jorden runt under 17 år. Världsomseglingen startade 1986 och paret klev inte i land förrän 2003.

wBoyle

Willard Boyle med hustrun Betty.

– Vi sålde våra hem och gav oss ut till sjöss. vi sparade vår sommarstuga för att ha en bas kvar i USA, har George Smith berättat i en intervju i Vetenskapsradion.

 

George Smith

George Smith.

 

Kemipristagarna:

(Som får priset för forskning om

hur DNA-koden omvandlas till liv.)

 

Venkatraman Ramakrishnan, 57 år. Född i Indien och idag verksam vid MRC Laboratory of Molecular Biology i Cambridge, Storbritannien. Ramakrishnan är gift med Vera Rosenberry, författare och illustratör av barnböcker. Han har en styvdotter, Tanya Kapka, som är läkare i Oregon, och en son, Raman Ramakrishnan, som är musiker.

 

Thomas Steitz, 70 år. Är amerikansk biokemist, född i Milwaukee, verksam vid Yale University i USA. Thomas Steitz är gift med Joan A. Steitz, också hon biokemist. Paret bor i Branford, Connecticut. Thomas och Joan har en son, Jonathan Glenn Steitz, som är basebollspelare i Milwaukee Brewers.

 

Ada Yonath, 70 år. Israelisk kristallograf, verksam vid Weizmann Institute of Science i Israel. Ada har en dotter, Hagit Yonath, och ett barnbarn, Noa.

Venkatraman Ramakrishnan

Venkatraman Ramakrishnan.

 

 

Thomas Steitz

Thomas Steitz.

Ekonomipristagarna:
(Som delar på Sveriges Riksbanks

pris i ekonomiska vetenskaper

i Alfred Nobels minne

för sin forskning kring

ekonomisk organisering.)

Elinor Ostrom, 77 år. Amerikansk statsvetare bosatt i Los Angeles , jobbar som professor vid universitetet i Indiana i Bloomington, USA, och det gör också hennes make Vincent. Elinor Ostrom är den första kvinnan som får ekonomipriset i Nobels minne, men det är inte första gången hon får ett svenskt pris. Tidigare har Elinor utnämnts till hedersdoktor vid Luleå tekniska universitet och 1999 fick Elinor Ostrom Skytteanska priset vid Uppsala universitet. Det besöket i Sverige var dock inte enbart positivt. När Elinor Ostrom i samband med utmärkelsen besökte Marstrand bröt hon benet under en promenad!

Ada Yonath

Ada Yonath med dottern Hadit och barnbarnet Noa.

 

Oliver Williamson, 78 år. Amerikanske nationalekonomen Oliver Williamson bor i Superior, Wisconsin och är professor vid Berkely-universitet. Hans son, Oliver Williamson jr, var på besök från Polen då Nobelkommittén ringde. Det var Oliver jr som svarade och han räckte över luren till sin pappa och sa: ”Jag tror att det här ditt livs telefonsamtal!”

När Oliver inte pratar ekonomi så handlar det gärna om flugfiske. Han och hans fru Dolores har fem barn; Scott, Tamara, Karen, Oliver Jr. och Dean.

 

 

Litteraturpristagare:

Herta Müller, 56 år. Årets litteraturpristagare har med sina självbiografiskt färgade romaner skildrat den tyska minoritetens liv i det kommunistiska Rumänien. Herta Müller och hennes dåvarande make, författaren Richard Wagner, gick i exil i Västtyskland 1987 efter att Herta Müllers böcker förbjudits i hemlandet och hon avskedats från sitt arbete. Hon är numera bosatt i Berlin och tjänstgör som lärare vid en högskola..

Läs mer om Nobelfirandet här.

welinor

Elinor Ostrom.

Av Eva Österlind

Foto: All Over Press

woliver_williamson

Oliver Williamson.

 

Herta Müller

Herta Müller.