Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleineVictoriadagen

Vilket jobb! De svarar i Victorias mobil – och bor på Haga slott

10 apr, 2019, 10:00 
Adjutanten är Victorias högra hand och jobbet, som delas av tolv höga militärer, innebär att de är i oavbruten tjänst, dygnet runt.
Nu har hovet anställt tre nya personer.
Svensk Damtidning kan berätta allt om de som har hovets mest speciella jobb – och bor med familjen på Haga slott.
– Allt ska flyta på. Och det är adjutantens uppgift att det blir så, säger stabschefen Jan Salestrand.
Annons

Det är inte bara kronprinsessan och hennes familj som bor på Haga slott. Det finns en annan person som alltid är närvarande i Victorias vardag, vare sig hon är på jobbet eller på semester. Vi talar förstås om adjutanten – den uniformerade höga militär som finns vid hennes sida dygnet runt.

Kronprinsessan Victoria med sin adjutant Anna Dellham. Victoria har mintgrön byxdräkt från Rodebjer.
Kronprinsessan med sin adjutant Anna Dellham.

Jobbet delas av tolv höga militärer och de är i oavbruten tjänst, en månad på raken. Under den tiden flyttar adjutanten bokstavligt talat in på Haga. Granne med högsta chefen… Ja ni fattar: det gäller att personkemin är på topp!

Annons

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.
Prinsessan Estelle håller mamma Victorias trygga adjutant i handen.
Prinsessan Estelle är van vid att adjutanten alltid är närvarande.

Därför var det också en extremt viktig uppgift som kungens nya stabschef, generallöjtnant Jan Salestrand, tog sig an när han nyligen rekryterade tre nya adjutanter till kronprinsessan. Hon och prins Daniel var med vid slutintervjuerna, för detta handlar som sagt om personer som bokstavligt talat kommer kungligheterna nära.

Kronprinsessan Victoria och prins Daniel tillsammans med adjutanten (i keps) under smekmånaden på Bora Bora.
Det är adjutanten som svarar i kronprinsessans mobil. Ja, adjutanten (i keps) var till och med med på Victorias och Daniels smekmånad på Bora Bora!

Därför är adjutanten alltid med

De tre nya som nu ska skolas in sållades som sagt fram under en noggrann antagningsprocess. Valet föll på en person från armén, en från marinen och en från flygvapnet. En kvinna och två män. Och det föll sig så att alla tre är födda 1975: Major Elin Ulriksson, 43, överstelöjtnant Thomas Höglund, 43, och kommendörkapten Jonas Forsmark, 44.

Annons
Kronprinsessan Victorias adjutant överstelöjtnant Carin Ellström i uniform.
Överstelöjtnant Carin Ellström är sedan länge en av kronprinsessans tolv adjutanter. Hon tjänstgör en månad om året, och den övriga tiden hittar man henne på hennes vanliga jobb i försvaret.

Nu ska alla tre utbildas, för att vara adjutant kräver specialkunskaper. Det kan handla om allt från att hitta på slottet, ha kontakter med Säpo och Hovstallet, beställa biljetter och se till att det kungliga tidsschemat hålls. Det är helt enkelt adjutanten – och ingen annan – som har ansvar för att allt det praktiska fungerar när kronprinsessan är ute på uppdrag.

Kungens stabschef Jan Salestrand. Han har 40 år i Försvarsmakten bakom sig. Han har tidigare varit chef för Högkvarteret och Försvarsmaktens ledningsstab, samt statssekreterare i försvarsdepartementet.
Kungens nya stabschef Jan Salestrand har 40 år i Försvarsmakten bakom sig. Han har tidigare varit chef för Högkvarteret och Försvarsmaktens ledningsstab, samt statssekreterare i Försvarsdepartementet.

– Allt ska flyta på. Om bilen ska rulla fem i så är det adjutantens uppgift att se till att den verkligen gör det, säger Jan Salestrand.

Annons
Kronprinsessans adjutant är alltid redo att ta hand om hennes handväska.
Adjutanten är alltid redo. Även för uppgifter som att hålla handväskan…
En av uppgifterna för kronprinsessan Victorias adjutanter är att ta hand om blommorna och bära presenterna.
…och ta hand om presenterna och blommorna.

För kronprinsessan är adjutanten också en viktig länk när hon ska kommunicera med omvärlden. Jan Salestrand berättar om samtalet kvällen före Riksdagssupén häromveckan. Då ringde det i hans mobil – det var Victorias adjutant:

Annons

– Kronprinsessan ville veta vilka som som skulle sitta vid hennes bord under middagen, så att hon skulle kunna förbereda sig. Och hon ville även ha bilder på de här personerna.

Kronprinsessan Victoria i soffan hemma på Haga slott.
Adjutanten står till Victorias tjänst dygnet runt.

En annan speciell och lite fascinerande detalj är att adjutanten inte träffar sin familj under den månad som hon eller han tjänstgör. Men vilken är anledningen?

– Det kan inträffa saker, och adjutanten måste alltid vara tillgänglig, säger Jan Salestrand, men konstaterar samtidigt att kronprinsessan är en förstående chef. Om hon inte har något program och bara ska befinna sig hemma på Haga, så kan det hända att adjutanten får möjlighet att åka hem.

Annons

Så visst är detta ett mycket speciellt jobb – det ska inte behövas mer än en nick för att adjutanten ska veta vad kronprinsessan vill. Men det är tydligt att adjutanterna trivs, för de stannar länge på sin post.

– En del har ju haft jobbet i 10-15 år.

Hur är fördelningen mellan kronprinsessans adjutanter?

– Nu kommer det att vara fem män och sju kvinnor. Men det är inga bestämda kvoter, personen är viktigare än könet.

Och prins Carl Philip?

– Han har två adjutanter, men de är enbart i tjänst när han har behov av det, och det är inte särskilt ofta.

Kungaparet med kronprinsessan Victorias adjutant Lena Persson-Herlitz som slutar eftersom hon har blivit befordrad till general.
Kungaparet med kronprinsessan Victorias adjutant Lena Persson-Herlitz som slutar eftersom hon har blivit befordrad till brigadgeneral.
När kronprinsessan fick sina första kvinnliga adjutanter så var de historiska, detta var förr ett jobb vikt för män.
När kronprinsessan fick sina första kvinnliga adjutanter så var de historiska, detta var förr ett jobb som var vikt för män.
Annons

Läs mer:

Foto: TT, Helena Wiklund

Annons