Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Vill berätta sanningen efter bilden på prinsessan Sofias barn: "En falsk bild"

30 dec, 2021, 17:00 

Kungafamiljen får kritik efter en bild där hela familjen är samlad.

Annons
Carl Philip och Sofia om sönernaBrand logo
Carl Philip och Sofia om sönerna

Det är redan en smått ikonisk bild. Hela kungafamiljen samlad på ett soligt Öland med Solliden i bakgrunden.

Längst till vänster står Chris O'Neill, som har lagt handen på sin hustrun, prinsessan Madeleine. I knäet har Madeleine prinsessan Leonore medan prins Nicolas sitter bredvid mamma på en bänk.

Om vi fortsätter panoreringen hittar vi drottning Silvia och prinsessan Estelle. På höger sida: kronprinsessan Victoria med prins Oscar i knäet.

I bakgrunden ser vi prinsessan Sofia, som då var gravid med prins Gabriel. Hon håller prins Alexander i famnen.

Fina bilden på kungafamiljen från Solliden

Uppmärksamma läsare märker ett viss tema i hur kungafamiljen ställt upp sig för bilden. Det finns många barn i bilden, men det är bara familjens kvinnliga medlemmar som håller i dem.

Detta var något som väckte gott om reaktioner på de sociala medierna. Så här skrev en användare när kungafamiljen la ut bilden på sitt officiella Instagram-konto.

Annons

"Är de manliga familjemedlemmarna inkapabla att hålla i sina barn? Tänk gärna på vilka signaler ni skickar ut med era officiella foton", skrev användaren, som fick medhåll av flera andra.

"Fint att kungafamiljen firar sommar och upprätthåller de ljuva traditionerna om att kvinnan skall ta hand om barnen", skrev en användare.

"WTF! Könsroller. Det är Sverige ni företräder på 2000-talet. Förändra er och var förebilder eller fundera om ni ska hoppa av tronen", skrev en annan.

"Visar en falsk bild"

Jenny Alexandersson, hovreporter på Aftonbladet, var snabb med att försvara kungafamiljen. Hon menade att det var fel att tolka in ett bakåtsträvande budskap i bilden.

– Den här uppställningen visar en falsk bild. Dagens kungafamilj är mer jämställd än sina föregångare. De bryter ny mark. Vi har en kvinnlig tronföljare. Vi har en prins som officiellt deklarerat att han ska vara föräldraledig, det har aldrig hänt tidigare. Vi har två män i familjen vars största uppgift är att stötta sina två fruar, säger Jenny i Aftonbladets TV-sändning.

– Det blev nog bara så här. Vad vet jag.

Annons