Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Vill stoppa kungafamiljens stora firande: "Gör om och gör rätt"

23 jun, 2023, 08:00 

Nu argumenterar flera för att slopa det stora firandet.

Annons
GRATTIS SVERIGE! Här öppnar Victoria slottet – Estelle & Oscar stjäl showenBrand logo
GRATTIS SVERIGE! Här öppnar Victoria slottet – Estelle & Oscar stjäl showen

Den 6 juni är en stor och viktig dag för många i vårt avlånga land:

Det är ju nämligen vår nationaldag.

I år var detta datum extra speciellt, eftersom det markerade 500 år sedan Gustav Vasa valdes till Sveriges kung.

Med anledning av detta bjöd kung Carl XVI Gustaf in till en unik mottagning på Nordiska muséet i Stockholm, efter det traditionsenliga firandet på Skansen.

Christopher O'Neill, prinsessan Madeleine, prinsessan Sofia, prins Carl Philip, drottning Silvia, kung Carl Gustaf, kronprinsessan Victoria och Prins Daniel. Nationaldagsmottagningen på Nordiska muséet avslutas med tapto.
Årets nationaldagsfirandet var extra speciellt.

Vill stoppa kungafamiljens stora firande: "Gör om och gör rätt"

Men det är inte alla som tycker att nationaldagen borde fortsätta firas – av olika anledningar.

Annons

I ett debattinlägg i Dalademokraten argumenterar Gustaf Berglund från Leksand för att vi bör göra midsommar till Sveriges nationaldag, bland annat eftersom det finns oklarheter kring datumet 6 juni.

"Till att börja med beror det på hur man beräknar tiden, om man ska välja Gustav Vasa som utgångspunkt. Förvisso blev han kung den 6 juni – men detta var enligt den då gällande julianska kalendern. Enligt den nu gällande gregorianska kalendern är korrekt datum istället 16 juni", skriver han och fortsätter:

Annons

"Gör om och gör rätt. Midsommarafton har en betydligt starkare tradition av firande än 6 juni. Majstången, fruktbarhetssymbolen, har vid sommarsolståndet en samlande funktion för alla som bor i Sverige, oavsett var på jordens yta de är födda."

Christopher O'Neill, prinsessan Madeleine, prinsessan Sofia, prins Carl Philip, Helena Norlén, drottning Silvia, kung Carl XVI Gustaf, talman Andreas Norlén, kronprinsessan Victoria, prins Oscar, prinsessan Estelle och prins Daniel på Skansen under nationaldagsfirande med uppträdande på Sollidenscenen.
Flera argumenterar nu för att slopa nationaldagen.

"Gustav Vasa var en hänsynslös diktator"

I Helsingborgs Dagblad lyfts frågan om firandet av nationaldagen ännu en gång – i en debattartikel av statsvetaren, historikern och författaren Per Andersson.

Per riktar stark kritik mot att vi firar att det var 500 år sedan Gustav Vasa utseddes till Sveriges kung.

"Han var en hänsynslös diktator som berikade sig själv och sin släkt på folkets bekostnad till en grad som saknar motstycke i svensk historia. Dagen för hans maktövertagande firas som Sveriges nationaldag", skriver han bland annat.

Även Per Andersson trycker på att midsommar borde ersätta nationaldagen.

"Det är dags att Sverige övergår till att fira samhällsgemenskapen vid midsommar och mönstrar ut de båda politiska helgdagarna den 1 maj och den 6 juni", skriver han.

Annons