Vind i seglen! Juan Carlos skrällde i Finland

Juan carlos

Juan Carlos dök upp som en av 250 kappseglare i Finland. Det var under VM i Hangö som den spanske ex-kungen kammade hem segern sin nya båt, köpt i USA. Att forne regenten är 81 år, höftskadad och ganska nyopererad var inget som den erfarne seglarfantasten brydde sig om.

Världsstjärnor och kungligheter deltog i Hangös prestigefyllda seglings-VM häromveckan. Spanska ex-kungen Juan Carlos fortsätter regera som världsmästare i den klassiska tävlingen. Åskådarna kunde knappt tro sina ögon, när de såg 81-åringen i sittbrunnen på nya båten. Trots sina många krämpor skotade han hem vinsten i sexornas VM i Hangö mellan 5 och 8 augusti.

Juan Carlos segrade

Juan Carlos 7

– Det är strongt, säger Denis Strandell i intervju med hbl.fi.

Denis Strandell är stadsdirektör i Hangö och värd för VM i segelbåtsklassen 6mR och aktivt involverad i arrangemangen kring VM samt de specialarrangemang som gäller för ex-kung Juan Carlos. När Juan Carlos i början av augusti anlände till Hangö gjorde han det i egenskap av seglare och guldmedaljör vid sexornas EM i fjol.

– Jag tror, men det här är förstås min egen åsikt, att ex-kungen njuter av att få vara privat. Han vill inte sticka ut, säger Denis Strandell vidare.

Ossi Paija, ordförande för sexornas förbund i Finland, har seglat med Juan Carlos vid ett flertal tillfällen. De har seglat sida vid sida i samma tävlingar, både i Europa- och världsmästerskap. Han beskriver den regerande världsmästaren som lugn.

Bra besättning

– Orsaken till att han är så bra är att han har seglat mycket och har jättebra besättning och båt.

Segling är en livslång passion för ex-kungen. Han kan skryta med flera tjusiga segrar i olika tävlingsregattor. Dessutom har den nästan tvåmeter långe exregenten haft ett liv med mycket sport. Inte nog med att han har en OS-medalj i segling, han har även brunt bälte i karate!

Juan Carlos kan se tillbaka på ett liv fyllt av dramatik, sorger, lycka och kärlek till sina barn och barnbarn. Monarken gick i pension 2014 och var kung i landet sedan 1975, två dagar efter diktatorn Francisco Francos död, och ledde landet från diktatur till demokrati.

Foto TT

Juan carlos