Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Vittnet avslöjar Silvias ilska: ”Blev svart i ögonen”

09 nov, 2023, 07:00 

Journalisten om när drottning Silvia blev svart i ögonen.

Annons

Drottning Silvia har alltid kämpat för barns välmående och rätt till en trygg uppväxt. Det var med det engagemanget i ryggen som hon för 24 år sedan grundade sitt älskade World Childhood Foundation.

Hemliga kvinnorna kring drottning SilviaBrand logo
Hemliga kvinnorna kring drottning Silvia

Inför sin födelsedag den 23 december, då drottningen fyller 80 år, har hon dessutom startat en insamling inom Radiohjälpens Världens Barn-kampanj, där pengarna ska gå till barnen i krigsdrabbade Ukraina.

– Vi är tacksamma för drottningens stora engagemang för Ukrainas barn som lider enormt mycket. Att ge en födelsedagsgåva som lindrar barns lidande är den finaste gåvan, sa Kristina Henschen, generalsekreterare för Radiohjälpen till TT.

Annons
Drottning Silvia
Drottning Silvia brinner för sitt World Childhood Foundation.

Avslöjar Silvias önskan på födelsedagen

Journalisten och författaren Ingrid Thörnqvist, aktuell med reportageboken ”Yrke: Drottning”, har följt Silvia under ett helt år. Hon har lärt känna drottningen och tagit del av hennes engagemang för barn.

Därför är hon också på det klara med vad Silvia önskar sig i födelsedagspresent – och det är en gåva som handlar väldigt lite om drottningen och väldigt mycket om barnen.

– Men jag tror att hon skulle bli glad om man skänkte pengar till hennes nya fond till förmån för Ukrainas barn, säger Ingrid Thörnqvist till Aftonbladet.

”Alldeles svart i ögonen”

Samtidigt försöker drottningen hålla tillbaka känslorna. Ingrid Thörnqvist säger till tidningen att Silvia är väldigt diplomatisk och inte uttrycker någon politisk uppfattning om kriget.

Annons

Fast ibland avslöjas hon av det som pågår i hennes ansikte, när ögonen inte kan dölja alla känslor som kickar igång när situationen i Ukraina kommer på tal.

– Men man märker att hon är väldigt irriterad på hur barnen har det i Ukraina och hon blir alldeles svart i ögonen när hon talar om det.

Drottning Silvia
Drottning Silvia har svårt att hålla tillbaka känslorna när barnens situation i Ukraina kommer på tal.

Foto: TT

Annons