Walther Sommerlath är död – drottning Silvias relation till brodern

drottning Silvias bror Walther Sommerlath är död

Drottning Silvia, och hela kungafamiljen, har drabbats av svår sorg. Deras älskade släkting, Walther Sommerlath, har gått bort. Johan T Lindwall skriver om den ovärderliga tiden med systern Silvia – som Walther fick uppleva mot slutet.
Johan T Lindwall om Walther Sommerlaths bortgång: "Silvia är i sorg"
Slå på ljud

Silvia har sorg.

Hennes älskade bror Walther är död.

Men i allt mörker fick de möjligheten att vara sida vid sida under sista tiden på Drottningholms slott.

När Walther Sommerlath fick beskedet att han var svårt sjuk tog han beslutet att tillbringa sista tiden med sin familj hemma i Sverige.

Lämnade Italien – för att vara nära drottning Silvia

För en tid sedan flyttade han från sitt älskade Italien till sin älskade syster Silvia och sonen Patrick hemma i Sverige och Drottningholms slott.

Det som under många år var kronprinsessan Victorias bostad och senare även hennes och blivande maken Daniels blev nu Walther Sommerlaths sista plats på jorden. Sonen Patrick Sommerlath som tidigare bland annat bott på Slottsbacken vid Stockholms slott flyttade också nu till Drottningholms slott för att finnas vid sin fars sida.

drottning silvias bror walther sommerlath

Drottningen ville bo nära sin bror under hans sista tid i livet.

Under pandemin och karantänen har drottning Silvia och även kungen de senaste veckorna kunnat finnas vid Walther Sommerlaths sida.

Av sina tre bröder Ralf, Walther och Jörg, avled 2006, var det utan tvekan Walther som Silvia stod närmast. Walthers son Patrick Sommerlath kom till Sverige redan som 15-åring och kom att tillbringa de kommande åren hemma hos kungafamiljen på Drottningholms slott. Kusinerna Victoria, Carl Philip och Madeleine kom att bli som hans syskon.

När Walther insjuknade var det därför en självklarhet för Silvia att erbjuda sin bror att komma till Sverige och en självklarhet för henne att de skulle tillbringa sista tiden tillsammans.

"Sista grenen som kapades"

När en familjemedlem försvinneSr är det en gren som kapas. För drottningen var det en av de sista grenarna till hennes egen familjehistoria som nu kapades.

När drottningens mor Alice Sommerlath insjuknade i mitten av 90-talet i demens blev Drottningholms slott en fristad för henne. Det var även där som Alice fick somna in en kall vårdag i mars 1997, bara månader efter prins Bertil hade somnat in på sitt älskade Villa Solbacken.

Tänk om Alice Sommerlath då hade vetat att en av hennes söner, Walther, också många år senare skulle få samma fina värdiga slut som henne själv. Med den mest omtänksamma personen av dem alla vid sin sida - drottning Silvia.

Walther Sommerlath blev 86 år gammal.


Johan T Lindwall
chefredaktör & ansvarig utgivare