Walther Sommerlath död: 2020 – ett mardrömsår för kungafamiljen

Kronprinsessan Victoria

Sorg och förluster, och sviterna av en skilsmässa. 2020 har varit ett mardrömsår, både för kungafamiljen och familjen Sommerlath.
Walther Sommerlath har avlidit – drottningens egna ord om brodern
Slå på ljud

2020 har varit ett tufft år för de flesta – och kungafamiljen har på inget sätt varit skonad. De har drabbats av flera tunga förluster, både personliga och yrkesmässiga, och förlorat släktingar och vänner som lämnat ett stort tomrum efter sig i familje- och bekantskapskretsen. Och den kanske allra tyngsta inträffade i fredags kväll.

Då somnade kronprinsessan Victorias kära morbror, drottning Silvias 86-årige bror Walther Sommerlath, stilla in på Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge. Enligt hovets informationschef Margareta Thorgren hade han varit sjuk under en tid och beskedet var kanske inte oväntat, men likafullt tungt.

– Han låg på sjukhus till och från under en period. Det är alltid svårt med coronarestriktionerna. Men det var möjligt för drottningen att hälsa på, säger Margareta Thorgren till Svensk Damtidning.

Drottning Silvia Walther Sommerlath

Walther Sommerlath levde ett liv utanför det kungliga strålkastarljuset, men här skymtar han bakom drottningen tillsammans med sin fru Ingrid.

Tidigare under året tvingades kungen också sätta punkt för en epok i och med att han tog farväl av sin kära släkting, familjen Bernadottes då äldsta medlem Dagmar von Arbin, 103. Dessutom har flera av kungaparets nära vänner och medarbetare gått, varav några i Covid-19.

En av dem som förlorade kampen mot coronaviruset var kungens jaktvän, diplomaten och företagsledaren Erik Belfrage, 74. Han var liksom kungen född i april 1946 och de lärde känna varandra redan under internatskoleåren i Sigtuna.

– Det är alltid tråkigt när människor som man har känt och uppskattat försvinner ur tiden. Men det är inte någonting som kungen vill kommentera offentligt, sa hovets informationschef Margareta Thorgren då.

Utöver de dödsfall som drabbat familjerna Bernadotte och Sommerlath har Walther Sommerlaths son Patrick på senare tid gått igenom en skilsmässa från sin tidigare hustru Maline Sommerlath. Paret har delad vårdnad om barnen, de tolvåriga tvillingarna Chloé och Anaïs.

Drottning Silvia i sorg: Walter Sommerlath död

Patrick Sommerlath Maline Sommerlath Walther Sommerlath Anais Chloé

2016. En av de sista bilderna på Walther Sommerlath. Från vänster sonen Patrick, exsvägerskan Maline Sommerlath och barnbarnen Chloé och Anais.

Men kungafamiljen har 2020 givetvis också inneburit grund av stängda slott och att alla de stora kungliga evenemangen, som Kungens födelsedag, Victoriadagen, Nationaldagen och Nobelfesten, som brukar förgylla det kungliga året antingen helt har ställts in eller fått äga rum i en mycket annorlunda form.

LÄS MER: Corona: Kungen i sorg – flera vänner döda i viruset

LÄS MER: Walther Sommerlath död: Hovet om Victorias stora sorg

Foto: TT.