Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Walther Sommerlath – så stöttar prinsessan Madeleine

29 okt, 2020, 08:47 
Walter Sommerlath är död. För prinsessan Madeleine innebär detta ett extra viktigt ansvar.
Annons
Walther Sommerlath har avlidit – drottningens egna ord om brodernBrand logo
Walther Sommerlath har avlidit – drottningens egna ord om brodern

Walther Sommerlath har lämnat oss. Mannen som för oss svenskar var mest känd som drottning Silvias älskade broder blev 86 år gammal.

Beskedet kom direkt från hovet, som väntat nästan en vecka med att berätta för allmänheten.

"Walther Sommerlath somnade stilla in under fredagskvällen på Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge efter en tids sjukdom.

– Jag och min familj känner stor sorg och saknad efter min bror Walther, säger H.M. Drottningen.

Med hänsyn till Walther Sommerlaths familj ber vi media att respektera, och ha förståelse för, att detta är en privat familjeangelägenhet."

Prinsessan Madeleine stöttar i sorgen efter Walther Sommerlath

Walther Sommerlath.
Walter Sommerlath blev 86 år gammal.

För prinsessan Madeleine var detta ett tungt besked av dubbla anledningar. Först och främst har hon förlorat en kär släkting, en morbror som funnits med henne hela livet. Men det måste också smärta att hon inte kan vara i Sverige och trösta sin kusin Patrick.

Annons

Madeleine är som bekant i USA just nu, och landets regering avråder från resor till utlandet. Huruvida Madeleine kommer att bortse från detta och resa till Sverige för Walthers begravning, det vet vi inte i nuläget. Klart är att hon säkerligen skickat sina kondoleanser via vägarna som den moderna teknologin försett oss med.

Madeleine känner nog ett extra ansvar för Patricks tvillingdöttrar Chloé och Anais. Hon är deras gudmor och får agera stöd på avstånd i deras sorgearbete.

Det har Patrick Sommerlath betytt för svenska kungafamiljen

Patrick Sommerlath och hans familj står väldigt nära kungafamiljen. Patrick kom till Sverige som vilsen tonåring när hans föräldrar skildes. Då fanns drottning Silvia, hans moster, där för honom och lät honom växa upp på Drottningholms slott. Han blev som ett extra syskon för kungabarnen, som snabbt tog in honom i gemenskapen.

I juni såg Patrick till att han och hans familj stärkte bandet till Sverige ytterligare. Då tog han ett avgörande steg och blev svensk medborgare.

Annons