Westminsters hemliga kyrkvind öppnas för allmänheten

En av Westminster Abbeys bäst gömda hemligheter håller på att avslöjas för allmänheten. För första gången på 700 år kommer besökare att kunna utforska Westminsters stora kyrkvind.

I sommar slår de upp dörrarna för ett helt nytt museum, 16 meter över kyrkgolvet, där allmänheten får chansen att ta en del av flera 100 år gammal brittisk kunglig historia och skatter – men även nyare föremål som prins William och Kates bröllopsbevis.

Men det är inte bara kungliga klenoder och gotisk arkitektur besökare kan få se. Kyrkovinden, som är omdöpt till Queen’s Diamond Jubilee Galleries, har en gång beskrivits ha ”Europas bästa utsikt”.

I flera århundraden har utrymmet använts som ett varulager och först när kyrkan tog beslut om att bygga en hiss till vinden öppnades helt nya möjligheter. Ungefär som under en arkeologisk utgrävning krävdes extrem noggrannhet och detaljplanerad logistik för att kunna renovera ytan till ett museum.

Läs mer: Bildextra: Brittiska brudar genom åren

Under renoveringsarbetet dök flera spännande föremål upp. Ett extremt ovanligt ornament av en leende mun från 1200-talet, till exempel. Det återfanns även ett flertal vaxfigurer, däribland en avbildning av Charles II, som föregår Madame Taussauds exemplar med över 100 år.

Läs mer: Långläsning! Så blev Harry och Meghan kära

Foto: Alan Williams/Westminster Abbey