Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Willem-Alexander bryter tystnaden om problemen – bekräftar misstankarna

20 apr, 2024, 17:00 
Kung Willem-Alexander talar ut om svåra perioden.
Annons

Livet i det kungliga rampljuset beskrivs som glamoröst, med förtrollande galamiddagar, eleganta kreationer, årliga Nobelfester, statsbesök och möten med högt uppsatta personer.

Här anländer drottning Máxima till Sverige – Victoria tar emotBrand logo
Här anländer drottning Máxima till Sverige – Victoria tar emot

Sanningen kan vara någon helt annan. För kronprinsessan Amalia, guddotter till kronprinsessan Victoria, har det stundtals varit en mardröm och hon har utsatts för flera obehagligheter.

Hon har förföljts av en sjukligt besatt stalker och tvingats lämna sin studentbostad i Amsterdam efter upptäckten om att kriminella planerat att kidnappa henne.

Annons
Kung Willem-Alexander, drottning Maxima och kronprinsessan Amalia
Kung Willem-Alexander och drottning Maxima har varit oroliga för kronprinsessan Amalias säkerhet.Robin Utrecht/Shutterstock

Kung Willem-Alexander bekräftar

Den nederländska kungafamiljen, med kung Willem-Alexander och drottning Máxima i spetsen, har just fått besök av den spanske kungen Felipe och drottning Letizia.

Det officiella statsbesöket från det spanska kungaparet avrundades på onsdagskvällen med en statsbankett där ett stort antal kungligheter deltog.

Även kronprinsessan Amalia, som står näst i tronföljden var på plats. När Willem-Alexander höll ett tal under middagen var det också dottern som hamnade i fokus.

Annons

Amalia flydde till Madrid

För Amalia har senaste tiden omgärdats av rykten om att hon inte längre bor i Nederländerna. I stället ska hon ha tvingats söka skydd utomlands på grund av de allvarliga hot mot hennes säkerhet, rapporterar spanska Hola.

I sitt tal bekräftade Willem-Alexander att Amalia bott utomlands ett tag, men valde att inte ta upp orsaken bakom. Han bekräftar dock att det är spanska huvudstaden Madrid som varit hennes bas senaste tiden, där hon kunnat sköta sina studier på distans.

Annons

I sitt tal riktade han även ett stort tack till det spanska kungaparet.

– Det var ett rörande bevis på vår vänskap under en svår period. Jag skulle vilja uttrycka min djupaste tacksamhet till Ers Majestät och till alla dem som samarbetade under den perioden.

Kung Willem-Alexander och kung Felipe
Kung Willem-Alexander tackade det spanska kungaparet i sitt tal.Robin Utrecht/Shutterstock

Foto: TT

Annons