William och Kate flyttar snart in i prinsessan Margarets våning

Prinsessan Margarets gamla våning har haft gäster som Beatles, Rolling Stones, Rudolf Nurejev och Britt Ekland – och nu flyttar Kate och William snart in.

Minst tio miljoner lär renoveringen kosta innan Kate och prins William kan flytta in i sin nya våning i Kensington Palace sommaren 2013. Den har stått tom sedan 2002 då den förre hyresgästen prinsessan Margaret gick bort och då var den inredd i hennes favoritfärger, rosa och turkos.

20 rum och kök

Det är ingen liten lya som väntar paret. “Våningen” består av fyra våningar och 20 rum, ett vardagsrum stort som en fotbollsplan, otaliga små krypin för personalen, generöst tilltagen matsal, marmortrappor och ett trädgårdsrum, som var Margarets favorit och som säkert kommer att bli Kates älsklingsrum.

Pyssla i trädgården

Hon älskar att pyssla i trädgården. Och det är inte bara målning som krävs för att våning 1A ska bli beboelig. Vatten- och avloppsledningar ska bytas, elen dras om och det blir en grundlig asbestsanering.

Uppväxt i palatset

För framför allt William kommer det att kännas som att komma hem. Han är ju uppväxt i Kensington Palace, men förstås i mamma Dianas våning på andra sidan byggnaden. Och just disponerar han och Kate en söt liten tvårumsstuga i Nottingham Cottage mitt mot Dianas gamla våning. Perfekt när de vill pila iväg och se hur renoveringen artar sig. Man kan ju tänka sig att de kommer att vara speciellt engagerade i hur den gamla barnkammaren ska inredas…

Granne med lillebror

Grannarna är idel gamla bekanta, hertigparet av Gloucester, hertigparet av Kent och även prinsparet av Kent. Även Williams bror Harry och deras kusin Zara Phillips har små övernattningslägenheter i Kensington Palace.

Av Eva Åström

Foto: All Over Press och Stella Pictures

Läs även:

William och Kate flyttar in i Kensington Palace››

Kate och Mary packade lådor i Köpenhamn››

För Afrikas väl – därför blir det kungligt möte i Köpenhamn››