Zlatans hån av kungen väcker känslor: "Förr i tiden hade det lett till fängelse"

Zlatan Ibrahimovic riktade en hånfull pik till kungen. Detta väcker känslor.
Slå på ljud

Kung Carl Gustaf och drottning Silvia fick känna på Zlatan Ibrahimovics bitska sinne för humor 2015, när kungaparet träffade fotbollshjälten i Paris. Då la Zlatan armen om kungen och sa:

– Ta nu hand om Sverige tills jag är tillbaka!

Men det är inte enda gången som Zlatan haft roligt på kungens bekostnad. Alla som följer 39-åringen på Instagram vet att han gillar att skoja till det även där.

Zlatan Ibrahimovic hånar kungen

En Instagram-bild från Zlatan var en direkt anspelning på det han antydde för Carl Gustaf: att han är den riktige kungen av Sverige.

Zlatan gör en zlatansk omskrivning av kungens namn.

Zlatan gav till och med sig själv ett smeknamn som var en direkt pastisch på kungens namn: Carl XVII Guztaf.

Det här fick kungakännaren och tv-profilen Herman Lindqvist att höja på ögonbrynen.

– Jag kan tycka att det är fånigt, sa Herman till Expressen.

"Har gjorts hemska saker"

Herman satte in bilden i en historisk kontext. En gång i tiden hade nämligen Zlatans kungabild kunnat leda till åtal och rättegång.

– I vår tid bryr sig ingen, men förr i världen hade det där lett till fängelse, i synnerhet på Oscar II:s tid. Då kunde man bli fälld för majestätsbrott. Men nu har det gjorts hemska saker med både vår kung och drottning. Och man kan ha kungens bild på sardinburkar utan att någon bryr sig, förklarade Herman.

– Det är så sent som efter andra världskriget har man tonat ner känslorna kring det och tagit bort majestätsbrottet. Det var aktuellt i och med Gustav V. Det fanns saker kring honom som var kända som man inte skrev om, saker som man hade skrivit om i vår tid, hans homosexualitet till exempel. Det var helt tabu. Men nu faller det inom vanliga lagliga parametrar för ärekränkning.