Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Zlatans hånfulla replik – hovet indragna i stora bråket

09 mar, 2022, 11:00 
Kungen och Zlatan
Zlatan Ibrahimovic och hovet har nämnts i ett stort bråk.
Annons
Därför är Helena Seger så hemlig!Brand logo
Därför är Helena Seger så hemlig!

Kung Carl Gustaf och drottning Silvia fick känna på Zlatan Ibrahimovics bitska sinne för humor 2015, när kungaparet träffade fotbollshjälten i Paris. Då la Zlatan armen om kungen och sa:

– Ta nu hand om Sverige tills jag är tillbaka!

Zlatan Ibrahimovics bråk med kända journalisten

Även journalisten Olof Lundh har agerat måltavla för Zlatans verbala volleyskott. När superstjärnan tröttnade på Olofs ingående rapportering sa han att han "får en kick när du får ont i magen".

Det här var något som Olof och även andra reportrar reagerade starkt på.

– Det var rätt slående att ledarna som omgav honom i landslaget nästan garvade åt det och tyckte det var roligt när han körde på. Läser man min bok om landslaget så beskriver jag att det inte bara var Zlatans fel att det blev så utan det var för många ja-sägare kring förbundet. Han var för viktig för svensk fotboll, ingen vågade riktigt ta tag i det, säger Olof i en intervju med Aftonbladet.

Annons

"Liknar den hovet får"

Olof skrev en krönika i ämnet, för magasinet Café. Då drog han in kungafamiljen i debatten, för att belysa den speciella underdånigheten kring Zlatan.

"Jag påstår inte att Zlatan under hela sin karriär haft gräddfil genom medierna, men med åren har bevakningen allt mer kommit att likna den hovet får. Ingen ifrågasätter, eller åtminstone alldeles för få, och det handlar inte om att man som journalist ska få tillgång till fler intervjuer, för det får ingen, utan mer klimatet i stort och en rädsla både för Zlatans reaktion, förbundets reaktion och framför allt fansens reaktion", skrev Olof där.

– Jag står för att jag skrev att man behandlar Zlatan som man behandlar hovet, att man inte kan ställa kritiska frågor. Jag hävdar med en dåres envishet att måste kunna hålla två tankar i huvudet samtidigt. Det han har gjort är helt fantastiskt, han är Sveriges främste fotbollsspelare med många mil före nummer två. Men det betyder inte att vi inte kan prata om det som framförallt historiskt har varit lite problematiskt – hur han har behandlat lagkamrater och journalister, säger Olof i intervjun med Aftonbladet.

Annons