Så mycket la prinsessorna på kläder 2018 – Victoria toppar ligan

Så mycket la prinsessorna på kläder 2018 – Victoria toppar ligan
Vi är många som älskar att se prinsessornas alla plagg. Men vad lägger kungligheterna egentligen på sina kläder? Vi vet!
Annons

Att bära svenska klädmärken är ett sätt för de svenska kungligheterna att sprida varumärket Sverige, höja statusen än mer på den svenska modebranschen och därmed, i förlängningen, öka landets export. Dessutom är det många som bara älskar att se dessa vackra kläder, skapade av landets bästa designers. Men till skillnad från vissa andra kungahus är det svenska hovet allt annat än öppet när det kommer till hur mycket pengar de spenderar på olika poster.

Annons

Men det finns andra som har koll.

Bloggaren Sarah Williams, som driver bloggen The Royals and I, har kartlagt de svenska prinsessornas klädkostnader under tre år och samlat statistik baserat på de plagg vi sett under officiella uppdrag.

Annons

Under samtliga av dessa tre år har kronprinsessan Victoria toppat ligan. Samtidigt är det bra att komma ihåg att hon den av prinsessorna som utför flest uppdrag.

I år lade Victoria 423 727 kronor på kläder, skriver Sarah Williams. Detta är dock en minskning jämfört med tidigare år. År 2016 lade hon 486 090 på sina inköp av officiella kläder. Både prinsessan Sofia och prinsessan Madeleine har gjort relativt få uppdrag under året, och deras klädutlägg är därmed rejält mycket lägre. Sofia lade 297 149 kronor och Madeleine 256 185 kronor.

Ida Sjöstedt prinsessan Sofia
Prinsessan Sofia i en av hennes många klänningar från svenska Ida Sjöstedt.

Om man däremot slår ut denna summa på antalet plagg blir verkligheten en helt annan. Då visar det sig att kronprinsessan Victoria är den som i genomsnitt lagt absolut minst pengar på sina kläder, hon väljer alltså billigare plagg medan prinsessan Madeleine väljer att klä sig i dyrgripar de gånger hon representerar Sverige. Slår man ut priset på hennes plagg på antalet dagar hon jobbat i nya plagg så har hon betalat i genomsnitt 10 671 för varje nytt plagg.

Prinsessan Madeleine i en vacker sommarklänning och skor från Valentino under sommarens Victoriafirande.
Prinsessan Madeleine i en vacker sommarklänning och skor från Valentino under sommarens Victoriafirande.

Kronprinsessan är den kunglighet i Sverige som oftast väljer skandinavisk design, uppger Sarah Williams här. Victoria är även den i kungafamiljen som bär kläder med en hållbar inriktning och den som återanvänder sina plagg ofta. Dessutom har hon ju burit flera av drottning Silvias gamla kläder under året.

Annons

Sofia mixar plagg

Även prinsessan Sofia väljer svenskt, men mixar upp detta med utländska och lyxiga accessoarer. Prinsessan Madeleine är den som allra minst bär svenskt. Samtidigt har hon inte bott i Sverige på länge, och har självklart svårare att shoppa svenskt i och med det.

Läs om hela undersökningen på bloggen The Royals and I här!

Vad männen i familjen lägger på alla de olika kostymerna, skjortorna, slipsarna och skorna är svårt att räkna på, eftersom plaggen är svårare att placera hos olika märken. Men det vi vet är att alla de kungliga männen älskar dyra klockor och att de alla har armbandsur värda en smärre förmögenhet. Framförallt Chris O’Neill som är en klocksamlare av rang och äger mängder av Rolex-klockor.

Läs mer

Foto TT

Mer om svenska och internationella kungligheter, societet och kändisar från oss på Svensk Damtidning:

Dela på:

15 kommentarer till “Så mycket la prinsessorna på kläder 2018 – Victoria toppar ligan”

 1. josefin skriver: 4 januari, 2019

  1 miljon kronor pa kläder för de 3 damerna under 2018. jaha.


 2. Surkärring skriver: 4 januari, 2019

  Vad kostar herrarna kungens och prinsarna Carl Philips och Daniels kläder?
  Jag antar att deras kostymer är skräddarsydda inkl. skjortorna.


 3. Susanne Blomgren skriver: 4 januari, 2019

  Finns inte ord för detta lyxliv. Jag mår illa, skänker en tanke på våra hemlösa pensionärer ,för det gör ju inte Kungahuset eller Regering.


 4. CC skriver: 5 januari, 2019

  Viktigt att komma ihåg är att många designers gärna vill se prinsessorna bära deras plagg och att de därför nog gärna samarbetar med de kungligas stylister. Pengar i all ära, men för en designer slår det högre att ha en kunglig reklampelare – även om de får ge bort plaggen.

  Prinsessan Madeleine är personlig vän med Valentino, så även där är det svårt att avgöra vad som är vad. Tänker att det kanske tom skulle gynna de kungliga att öppet redovisa sina klädkonton.


 5. Kristina skriver: 5 januari, 2019

  Så mycket kläder och många klänningar går väl att använda mer än en och två gånger?! Det måste finnas väldiga klädförråd på slotten!


 6. Anna skriver: 5 januari, 2019
  1. Måntand skriver: 7 januari, 2019

   Eller hur, där hamnar Victoria näst längst ner. Och Victoria representerar mest av dom svenska kungligheterna måste man väl ändå säga. Sen vet man inte om dom köper alla kläder, dom kanske får kläder både gratis och till låns.


 7. Kristiina från Turku skriver: 6 januari, 2019

  Madeleines kläder: i genomsnitt 1099€ för varje nytt plagg. Victorias kläder: i genomsnitt 449€ för varje nytt plagg.


 8. T skriver: 6 januari, 2019

  Nu har jag svårt att tro att de lägger ut dessa belopp på kläder. Gissar en del är på lån bara, men inget man talar om.


 9. Lisa skriver: 6 januari, 2019

  Måste de köpa nytt till varje uppdrag? Det är mycket pengar och då inte drottningen inräknad. Tur att de slipper betala ur egen plånbok.


  1. konsttanten skriver: 7 januari, 2019

   VAD vet du om det? Jag skulle gissa att det är bara sverigedräterna och nobelklänningarna, som går på apanaget.


 10. Lise skriver: 7 januari, 2019

  I Norge har de kongelige ikke lov til å motta rabatter eller få gratis klær fra noen designere (norske el utenlandske). Det skal ikke være noen bindinger mellom motebransjen (eller andre bransjer) og de kongelige. Denne bestemmelsen ble klargjort for få år siden. Jeg synes man bør kunne forvente at de kongelige ikke går rundt som levende “reklameplakater” for spesielle designere….Kanskje det er slik i Sverige også (uten at man er klar over det) ??


 11. caterine skriver: 8 januari, 2019

  Att dom inte skäms, Victoria som predikar om rättvisa, miljö, och låtsas bry sig om. Vem skulle protestera om de hade kläderna många gånger och köpte billigare. Vem utom Svensk damtidnings läsare skulle bry sig om vilka kläder de har på sig. Huvudsaken är väl om de gör nytta, vilket de ju inte gör. Avskaffa dessa bidragstagande familjer!


 12. Ingrid skriver: 8 januari, 2019

  Blir V dubbelt så bra med dubbelt så dyra kläder?
  Hör insatsen ihop med garderoben ?


 13. G skriver: 8 januari, 2019

  Må le når man ser SD sier Victoria har brukt bare 423 000 og er så billig i bruk når vi vet at de fleste av hennes nye gallakjoler er spesialsydde. Det betyr at ingen vet hva de kostet noe også Sarah sier at de ikke er inkl i beregningen og som vi vet en galla kjole koster flesk, og en spesialsydd enda mer. Rett skal vel være rett 😉 Slike beregninger vil alltid være misvisende siden ingen vet hva de betaler. Vi får kun vite hva utsalgspris opprinnelig var på klær som ikke er spesialsydd. Om de har kjøpt rabattert, fått som gave, kjøpt på salg eller betalt full pris vet ingen utenom de selv. Så ergo slike reportasjer som dette er totalt meningsløse.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Annons

Laddar