Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleineVictoriadagen

Så mycket la prinsessorna på kläder 2018 – Victoria toppar ligan

04 jan, 2019, 15:00 
Margareta
Vi är många som älskar att se prinsessornas alla plagg. Men vad lägger kungligheterna egentligen på sina kläder? Vi vet!
Annons

Att bära svenska klädmärken är ett sätt för de svenska kungligheterna att sprida varumärket Sverige, höja statusen än mer på den svenska modebranschen och därmed, i förlängningen, öka landets export. Dessutom är det många som bara älskar att se dessa vackra kläder, skapade av landets bästa designers. Men till skillnad från vissa andra kungahus är det svenska hovet allt annat än öppet när det kommer till hur mycket pengar de spenderar på olika poster.

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.

Men det finns andra som har koll.

Bloggaren Sarah Williams, som driver bloggen The Royals and I, har kartlagt de svenska prinsessornas klädkostnader under tre år och samlat statistik baserat på de plagg vi sett under officiella uppdrag.

Under samtliga av dessa tre år har kronprinsessan Victoria toppat ligan. Samtidigt är det bra att komma ihåg att hon den av prinsessorna som utför flest uppdrag.

I år lade Victoria 423 727 kronor på kläder, skriver Sarah Williams. Detta är dock en minskning jämfört med tidigare år. År 2016 lade hon 486 090 på sina inköp av officiella kläder. Både prinsessan Sofia och prinsessan Madeleine har gjort relativt få uppdrag under året, och deras klädutlägg är därmed rejält mycket lägre. Sofia lade 297 149 kronor och Madeleine 256 185 kronor.

Ida Sjöstedt prinsessan Sofia
Prinsessan Sofia i en av hennes många klänningar från svenska Ida Sjöstedt.

Om man däremot slår ut denna summa på antalet plagg blir verkligheten en helt annan. Då visar det sig att kronprinsessan Victoria är den som i genomsnitt lagt absolut minst pengar på sina kläder, hon väljer alltså billigare plagg medan prinsessan Madeleine väljer att klä sig i dyrgripar de gånger hon representerar Sverige. Slår man ut priset på hennes plagg på antalet dagar hon jobbat i nya plagg så har hon betalat i genomsnitt 10 671 för varje nytt plagg.

Prinsessan Madeleine i en vacker sommarklänning och skor från Valentino under sommarens Victoriafirande.
Prinsessan Madeleine i en vacker sommarklänning och skor från Valentino under sommarens Victoriafirande.

Kronprinsessan är den kunglighet i Sverige som oftast väljer skandinavisk design, uppger Sarah Williams här. Victoria är även den i kungafamiljen som bär kläder med en hållbar inriktning och den som återanvänder sina plagg ofta. Dessutom har hon ju burit flera av drottning Silvias gamla kläder under året.

Annons

Sofia mixar plagg

Även prinsessan Sofia väljer svenskt, men mixar upp detta med utländska och lyxiga accessoarer. Prinsessan Madeleine är den som allra minst bär svenskt. Samtidigt har hon inte bott i Sverige på länge, och har självklart svårare att shoppa svenskt i och med det.

Läs om hela undersökningen på bloggen The Royals and I här!

Vad männen i familjen lägger på alla de olika kostymerna, skjortorna, slipsarna och skorna är svårt att räkna på, eftersom plaggen är svårare att placera hos olika märken. Men det vi vet är att alla de kungliga männen älskar dyra klockor och att de alla har armbandsur värda en smärre förmögenhet. Framförallt Chris O’Neill som är en klocksamlare av rang och äger mängder av Rolex-klockor.

Läs mer

Foto TT

Annons