23 år senare! Victoria bär Silvias Nobelklänning

kronprinsessan victoria nobel

Kronprinsessan Victoria värnar om miljön och återanvänder ofta plagg. Men det här är första gången vi får se henne i en av mamma Silvias Nobelklänningar!

Wow, Victoria! Kronprinsessan gjorde precis entré i Silvias gamla Nobelklänning. Klänningen är designad av Nina Ricci och drottningen bar den på Nobelfesten, år 1995. Det är en sidentaftklänning med en jättestor rosett baktill. Dessutom är den tvåfärgad med en silvrig kjol och ett rosa liv. Det var längesedan vi såg Victoria i en ärmlös klänning men med hennes röda Pär Engsheden-klänning, år 2014, och Silvias klänning har hon visat att det är ett vinnande koncept. När drottningen bar klänningen matchade hon den med en tuperad frisyr. Det avstår dock kronprinsessan som istället har håret i en tajt knut.

Kronprinsessan Victoria på Nobel i drottning Silvias klänning

Kronprinsessan Victoria i Silvias klänning från Nina Ricci.

Drottning Silvia bar klänningen på Nobelfesten 1995

Så här såg det ur när drottningen bar klänningen på Nobelfesten 1995.

Silvias klänning och frisyr fick mycket uppmärksamhet år 1995

Silvias klänning och stora frisyr fick mycket uppmärksamhet år 1995.

Frisyren är hovfrisören Peter Hägelstams favorit. Så här har han sagt i en tidigare intervju med Svensk Damtidning:

“Denna kamning har jag gjort själv. Den är stor men vidden på klänning tillät mycket vidd i frisyren. På den tiden hade drottningen dessutom mycket längre hår. Jag har ett speciellt minne från detta år. Under Nobelbanketten klädde jag granen samtidigt som jag tittade på middagen och jag såg att det låg en röd nejlika vid varje kuvert. När jag stod längst upp i granen för att sätta upp stjärnan såg jag att drottningen tog sig i håret och då tänkte jag: “Nej nu faller frisyren sönder”. Men så var det inte. Det som hände var att hon hade tagit nejlikan och vid tallriken och satt den i sin frisyr.”

Läs mer

Hovfrisören berättar! Hemligheterna bakom Nobelfrisyrerna

Här är bordsplaceringen under Nobel 2018

Menyerna under årens Nobel – från 1901 till 2017

Foto: IBL

ANNONS från Svensk Damtidnings shop


Halsband Glam glam Syster P, finns i två olika färger
Långt halsband med vackert infattad rosenkvarts eller grön aventurine. Stenen är oregelbundet formad och facetterad i geometriskt mönster med start i mitten vilket ger en särskild lyster åt stenen. Vid stenen hänger en liten fjäderberlock. Hela halsbandet är gjort i sterling silver, pläterat med 18K guld.

Gå till shoppen

Halsband med rosa sten Bisou
Ett vackert halsband med en rosa sten från svenska märket Bisou. Halsbandet är guldpläterat och 40 cm långt. Kommer i en vacker ljusrosa ask med insida av lyxig sammet. Fint att matcha med vårt guldpläterade hjärtarmband med rosa sten!

Gå till shoppen

Hjärtarmband med rosa sten Bisou
Ett gnistrande vackert armband från svenska märket Bisou. Armbandet är guldpläterat och prytt med fyra hjärtan och en rosa sten. Kommer i en vacker, ljusrosa ask med insida av lyxig sammet. Fint att matcha med vårt guldpläterade halsband med rosa sten!

Gå till shoppen

Guldpläterat stjärnarmband Bisou
Ett vackert armband från svenska smyckesmärket Bisou. Armbandet är guldpläterat och prytt med fem stjärnor. Kommer i en vacker ask i en gråblå färg med en insida av lyxig sammet.

Gå till shoppen