Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleineVictoriadagenSollidens slott

8 skandaler som skakat Nobel

10 dec, 2015, 08:00 
Margareta
Kronprinsessan Victoria
Annons
nobel-etikett-2

Idag smäller det! Nobelfesten äger snart rum. Och snart vet vi om någon ny skandal kommer att inträffa. Det vore i så fall knappast den första etikettskandalen i Nobelfestens historia.

 

nobel-etikett1

1. Ordensbandskandalen.

“Etikettsbrott” skanderade Magdalena Ribbing i SVT när kronprinsessan Victoria bar Serafimerordens band på bar hud under förra årets Nobelfest. Skandal eller inte, de kungliga kvinnorna har burit bandet på bar hud genom alla tider.

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.

 

2. Armbågarna på bordet-skandalen.

Förra året placerades May-Britt Moser intill kungen. Men att armbågarna inte ska finnas på bordet under middagen brydde hon sig inte om utan hängde på armbågarna under större delen av middagen. Men så var det också hennes fest, hon var ju en av förra årets pristagare.

Annons

 

3. Soppskandalen.

Det var drottning Silvias första Nobelfest 1976. Hon placerades intill fysikpristagaren Burton Richter som begick den största etikettskandalen som går att göra. Han stoppade skeden i drottningens mat!

 

4. Slickskandalen.
Slicka aldrig på fingrarna vid honnörsbordet! Det fick dåvarande statsminister Fredrik Reinfeldt höra efter Nobelmiddagen 2007 då han inte hade valt att använda servetten, utan helt enkelt slickade av fingrarna efter maten intill prinsessan Madeleine.

 

5. Bröstchock-skandalen.
År 1992 bar den dåvarande kulturministern Birgit Friggebo den numera klassiska klänningen, med en urringning som många tyckte var allt för vulgär. Tiderna förändras dock, och man kan undra om någon skulle höja på ögonbrynen idag.

 

6. Mobilskandalen.

Året var 2003 och dåvarande statsminister Göran Persson bröt mot etiketten och svarade i sin telefon mitt under den finaste middagen av dem alla, medan kronprinsessan försökte titta bort. Göran Persson försvarade sig senare med att han varit tvungen att svara, samtidigt som en Nobelskandal hade skapats.

Annons

 

7. Baywatch-skandalen.

Idag kan få förstå varför detta var en skandal. Men år 2002 satte många bubblet i halsen när de såg ringningen på prinsessan Madeleines röda klänningen, som hon designat tillsammans med Pär Engsheden. På grund av ringningen och färgen blev det vackra plagget kallad Baywatch-klänningen.

 

8. Kameraskandalen.

Vem vill inte föreviga den största karriärdagen i livet? Pristagarefrun Kasumi Amani tog förståeligt nog upp sin kamera under middagen, för att alltid kunna minnas denna stund och ta en bild på pristagarmaken Hiroshi Amano på andra sidan bordet. Tyvärr är det ett lite av ett etikettsbrott vid honnörsbordet, och mannen intill, Shuji Nakamura, såg inte allt för bekväm ut av hennes kamera.

 

Av: Margareta Gotthardsson.

Foto: All over press, IBL, TT.

Annons