Bildspel! Drottning Silvias alla vackra Nobelklänningar

Silvias-Nobelklanningar2

Det är bara timmar kvar innan vi får njuta av kunglig glamour på Nobelfesten. Och den stora frågan är som vanligt: Vad kommer drottningen och prinsessorna att bära? Vilken designer har fått den äran i år?

Tills vi vet svaret bjuder vi här på glittrig Nobelkavalkad. Ett bildspel med drottning Silvias alla Nobelklänningar.

Fantastiska skärningar, skimrande siden, utsökta pärlbroderier. Och ett midjemått som varit detsamma i 30 år.
Drottning Silvias Nobelklänningar är alltid något alldeles extra!

– Jag älskar mina klänningar och använder dem gärna, de är som gamla vänner! sa drottning Silvia när hon berättade i Sveriges television om sina klänningar.

Under årens lopp har drottningen varit stamkund hos modeskaparna Olga Persson, som har sytt åt prinsessan Christina och prinsessan Sibylla, samt danske Jørgen Bender – ett tips från kungens faster drottning Ingrid –och nye designfavoriten Monsieur Jacques, Jacques Zehnder som sytt för alla de stora modehusen i Paris.

Drottningen har sina favoriter

Drottning Silvia har också avslöjat en del detaljer om sina favoritklänningar. Den första Nobelklänningen, från Dior, 1976, har hon väldigt speciella minnen av:

– Det var mycket som gömde sig bakom den här klänningen! Jag väntade ju faktiskt kronprinsessan då, men det var det bara kungen och jag som visste. Den är väldigt speciell för mig.”

Och den svartvita klänningen från 1993, som ofta röstas fram som publikfavorit:

– Det är en Nina Ricci, en härlig klänning. Den syddes inte för mig, men när jag såg den tyckte jag att den var underbar så jag provade den och den passade perfekt. Det är en klänning som bara är. Den är naturligtvis speciell med alla sina volanger och rosetter, men jag tyckte den var väldigt härlig och ja, djärv.

“En klänning som bara sitter”

Drottningen har bevarat alla sina Nobelklänningar och ofta återanvänder hon dem. Den vita tyllklänningen, år 2001, hade redan används då Silvia valde att böra den på Nobelfesten.

– Det är också en sådan klänning som bara ’sitter’. Jag hade den första gången på vårt silverbröllop och sedan hade jag den på Nobel.”

Och när drottning Silvia pratar om glaspärleklänningen från 2004, ja, då hörs det verkligen att det är en festfavorit!

– Den är fantastisk, den är som den svartvita; en klänning som bara är. Men den är väldigt tung, när jag ska ha den på utlandsresor behöver den nästan sin egen väska! När man har den på känns den nästan som en rustning. Den är elegant och diskret, men den väcker alltid mycket uppmärksamhet, för när man går så rör sig alla glaskristallerna.”

[smooth=id: 167; width:430; height:840; timed:false; arrows:true; carousel:true; links:true; info:true; align:center; frames:true; open:true; text:Alla bilder;]

Av Helena Wiklund

Foto: Charles Hammarsten

nobel